5. oktobar 2021. u 19:30 časova, Velika scena MADLENIANUMA

Dugo očekivani, zbog pandemije odlagani, koncert Željka Lučića i prijatelja održaće se na početku 24. sezone Opere i teatra Madlenianum 5. oktobra u 19.30 časova naVelikoj sceni. Nastup našeg proslavljenog baritona, koga nazivaju „veridijanskim“, jer su ga upravo uloge u Verdijevim operama proslavile, biće održan pod dirigentskom palicom Dejana Savića i uz podršku orkestra Opere i teatra Madlenianum. Željkovi prijatelji koji će mu se ovog puta kao gosti pridružiti na našoj sceni su: Dragana Radaković, jednako uspešan sopran, koja je internacionalna zvezda i Sanja Anastasia, mecosopran koju smo retko imali prilike da čujemo na našim scenama.

Naš proslavljeni bariton, Željko Lučić, već godinama gradi veoma uspešnu karijeru uinostranstvu stičući pozitivne kritike i slavu igrajući repertoar svetskih operskih kuća, poput Metropoliten Opere, Royal Opera House-a, Opere San Francisko, Pariske opere, Skale i Bečke opere. Za svoju ulogu u operi Moć sudbine sa Operom San Francisco Financial Times je napisao, “sa ovim Don Karlosom, Željko Lučić je zavredeo zvanje jednog od najistaknutijih Verdijevih baritona.” Željko Lučić je poslednji put nastupiou Beogradu 2018. godine, a nedavno je u jednom od retkih intervjua najavio da razmišlja o povlačenju sa operske scene. Nadamo se da ćemo još dugo godina uživati u njegovom kristalno čistom glasu, a oni koji ga vole već mogu nabaviti karte za koncert 5. oktobra i to po promotivnoj ceni od 2.400 RSD i 2.000 RSD.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Svim ljubiteljima našeg proslavljenog baritona je znana njegova bajkovita priča gdega je još kao tinejdžera u rodnom Zrenjaninu primetio dirigent mešovitog hora JosifMarinković Slobodan Bursać i ohrabrio ga da postane solista. Pevanje je prvoučio kod Doroteje Spasić u Beogradu, da bi se posle par godina pridružiooperskom studiju naše operske dive Biserke Cvejić, koja ga je verno pratila posvetu i do poslednjeg dana svog života u 92. godini podržavala. Prelomni trenutaku njegovoj karijeri je prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Francisco Vinas u Barseloni.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Svoju profesionalnu karijeju Željko je započeo u Srpskom nardodnom pozorištu, gde je pevao od 1993. do 1998. godine, kada odlazi za inostranstvo, u Frankfurtsku operu gde je ostao punih 10 godina i pored širokog operskog repertoara koji je tamo pevao najviše je ostao upamćen kao veridijanski bariton. Pored Frankfurtske opere Lučić je nastupao u svim vodećim operskim kućama, a svoj debi u Metropoliten operi imao je 2006. godine kao Barnaba u Ponkijelijevoj Đokondi, sa Violetom Urmani kao Đokondom, i poddirigentskom palicom Bertranda de Bilija. Nakon toga nastupao je u Metropolitenu i u ulozi Žermona, grofa Lune, kao i u naslovnim ulogama u Magbetu i Rigoletu. Nastupao je sa operskim zvezdama poput Ane Netrepko, Marije Guljegine, Zorana Todorovića…

Željko Lučić je poznat i kao koncertni izvođač, pored velikog koncerta koji je imao 2018. sa orkestrom RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, nastupio je u Sarajevu 2013. godine.

Autor: redportal.rs

#Gala koncert

#bariton

#koncert

#prijatelji

#Željko Lučić