Iako slične, ove životinje se ipak razlikuju

Obe životinje pripadaju istom redu tropskih grabljivica (Crocodylia).

Obe su veoma opasne po bića koja žive u njihovoj blizini, imaju duge repove, oštre zube, kratke noge. Inteligentni su, hladnokrvni, obožavaju da plivaju, imaju vertikalne zenice koje se šire pri slabijem svetlu, zahvaljujući čemu su izvrsni lovci. Njihovi repovi su mišićavi, a iako deluju tromo kreću se brzo.

Foto: Pixabay.com

Iako izgledaju izuzetno slično, aligatori i krokodili evolucijski su se razišli tokom kasne krede pre oko 80 miliona godina. Da bi se to shvatilo, ljudi i šimpanze razišli su se pre oko 7 miliona godina. Oba gmizavca su takođe preživela događaj masovnog izumiranja koji je uništio dinosaure i od tada su ostali relativno nepromenjeni.

Najočigledniji način da se razaznaju dva gmizavca je zurenje u njihove zlokobne njuške. Aligatori imaju široka i kratka lica u obliku slova U, dok krokodili imaju tanke njuške gotovo u obliku slova V. Kad aligator zatvori usta, moguse videti samo njegovi gornji zubi. Kod krokodila, s druge strane, se preplećući gornji i donji zubi.

Foto: Pixabay.com

Korokodili su mnogo agresivniji od aligatora i mogu se naći širom sveta, dok aligatori pretežno žive u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini. Neke vrste krokodila mogu se naći i u morskoj vodi, dok ćete aligatore sresti isključivo u slatkoj.

Autor: redportal.rs

#Aligatori

#Korkodili

#životinje