Ketamin i trepćuća svetla 🤭

Sposobnost mozga da stvara nove konekcije i time nove šablone razmišljanja i učenja su osnov za kognitivnu fleksibilnost i vitalnost uma. Sa godinama, ova osobina uma sve više i više sporije radi. Međutim, prema najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Cell Reports, moguće je obnoviti mladalački nivo neurologije uma kod starijih ljudi uz pomoć ketamina i trepćućih svetala (!?) - bar je tako kod miševa. 😁

Kada pričamo o plastičnosti uma (njegovoj sposobnosti promene), misli se na broj sinapsi koji se stvori ili se ponovo poveže, gde se stare sinapse eliminišu ili remodeluju da bi mogle nove da se generišu. Ovo se događa slobodno i stalno, nezavisno od napora ili intencije, u ranom detinjstvu i samanjuje je se kako starimo. Tokom starenja konekcije u mozgu postaju sve čvršće usvojene i ukorenjene, a sami šabloni vezivanja postaju sve teže podložni promeni.

Za gubitak tzv. plasticiteta, uglavnom je kriva struktura poznata pod imenom perineuralna mreža, ona se razvija oko neurona da bi očuvala veze koje u sebi nose sećanja povezana sa važnim događajima, time sprečavajući da se ona izbrišu. Iako je ovo veoma korisno, takođe može zacementirati određene traumatična sećanja, koja potencijalno mogu dovesti do post-traumatskog sindroma.

U skorašnjim eksperimentima, istraživači su primetili da perineuralna mreža postaje slabija kada se miševima da ketamin. Da bi razumeli na koji način dolazi do ovog efekta, naučnici su koristili tečnost koja specifično boji određene ćelije perineuralne mreže da bi mogli da prate njene promene dok im se daje ketamin.

Eksperiment je pokazao da ketamin aktivira moždane imune ćelije, poznate pod imenom mikroglija, sa ciljem konzumiranja ćelija u neuralnoj mreži. Prema istraživačima, hemikalija je povratila plasticitet mozga kao kod mladih miševa - jer sinapse koje su bile "okovane" perineuralnom mrežom su sada slobodne.

Kako objašnjava autor studije Sanja Siegert:

Nakon samo tri tretmana, primetili smo značajno slabljenje perineuralne mreže koje je trajalo 7 dana pre no što se obnovilo.

Ipak, ketamin je psihoaktivna supstanca i stoga je verovatno nepodobna za određene osobe. Stoga tim je odlučio da istraži da li ovaj efekat može da se replicira i bet upotrebe lekova.

U tu svrhu izveden je eksperiment, koji je imao za cilj da manipuliše moždanim talasima životinja uz pomoć trepćućih svetala u nadi da će se tako aktivirati proizvodnja mikroglija. Ipak nisu proizvedeni nikakvi rezultati.

Međutim kada je frekvencija trepćućih svetala podignuta na 60 herca dogodio se preokret, počelo je lučenje mikroglija koje su odmah započele konzumiranje perineuralne mreže. Ovakav rezultat naveo je naučnike na zaključak da je moguće ponovo uspostaviti mladalačko stanje uma i to uz pomoć ne invazivnih metoda!

U slučaju da se ispostavi da je ova teorija tačna, započeće prava revolucija u metodama lečenja PTSD sindroma i sličnih bolesti koje karakteriše gubitak kognitivne fleksibilnosti.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#Neuroni

#Sinapse

#Starci kao mladi

#Um starca kao dvadesetogodišnjaka

#medicina

#mozak