S obzirom na vrtoglavu popularnost japanskih restorana u Beogradu, bio bi red da se i mi priučimo malo. 🤭

Kada pomislimo na Japan, prvo što nam padne na pamet je tehnologija, napredak, bogatstvo. Nešto mlađima će to biti samuraji, nindže i anime. Ali svima će biti: suši, sašimi, terijaki, gjoza i, naravno, ramen. 😋

Tokom poslednjih godina broj japanskih restorana u Beogradu se utrostručio. Stariji će znati da je pre bio samo jedan, a danas ih ima mnogo: od dostave do ogromnih specijalizovanih kuhinja koje služe samo top japanska jela sa najboljim sastojcima.

Univerzalno za skoro sve rade posetioce ovih mesta jeste kompletno nepoznavanje japanskog bontona za stolom. Ali, molimo vas, bez vređanja. 😱 Ne mislimo ništa loše. 😁😁 Zapravo, korišćenjem pravilnog metoda ista ta japanska hrana biće vam i mnogo ukusnija! 🥰

Ovo su samo puke osnove - pravi bonton je umetnost pokreta i užitka.

ŠTAPIĆI

Znati kako da koristite štapiće jeste osnova bontona, posebno u formalnim okupljanjima: sa kolegama ili na nekom važnom sastanku.

Prvo, uvek uzmite štapiće obema rukama. Nikada ne zaboravite da je to escajg baš kao nož ili kašika. Nikada se ne igrajte njima, upirite u nekoga ili ih trljajte o nešto! 😨

Ako vas usluže bez dodatnog escajga ili štapića pomoću kojih biste se poslužili, nikada ne koristite svoje štapiće. Tačnije, okrenite njihov deblji kraj (onaj koji ne ide u vaša usta) i tako uzmite šta želite.

Pravila korišćenje štapića:

1. Nikada ne upirite u nekoga.

2. Ne mašite njima.

3. Ne ližite ih.

4. Nikada ne uzimajte hranu nabadajući je na štapiće.

NAJVAŽNIJE PRAVILO

Nikada ne dodajite hranu svojim, već korišćenim, štapićima niti ih nabijajte u pirinač. Ovo je čisto poštovanje tradicije jer oba poteza su u japanskoj kulturi veoma morbidni znaci koji se vezuju za nečiji pogreb i daću. 😔

HRANA

1. Nikada ne sipajte soja sos direktno na svoju hranu. Umesto toga, sipajte malo u činijicu, koju ćete uvek dobiti, i tu umočite svoj suši ili sašimi. Uvek možete dodati još. 😁

2. Kada jedete ramen (posebna vrsta japanske čorbe/supe) ili supu, možete je piti direktno iz činije ili sa posebnom kašikom. Nemojte da vas čudi ako čujete srkanje, to bi i vi trebalo da radite. Zapravo, to enormno poboljšava ukus nudli u ramenu ili supi i pokazuje da uživate u hrani! 😲 Srčući unosite i vazduh u usta, odnosno kiseonik, koji pospešuje rad receptora ukusa u ustima. Iz istog razloga i svi ljudi koji se bave procenom kvaliteta vina srču! 😇

Foto: pexels.com/free use

3. Uvek pojedite sve što vam je u tanjiru. Bacanje hrane je najveći greh u japanskom društvu. Ako ste previše uzeli jer ovo niste znali, jedite polako i umereno. Korak po korak, jelo po jelo.

SUŠI

Kada jedete suši, u svoju posebnu činijicu uvek sipajte malo soja sosa.

Kada jedete nigiri (varijanta sušija), uvek umočite suši onim delom gde se nalazi meso. Trudite se da nikada ne ostane pirinač u soji.

Foto: pexels.com/free use

I to je tooo! 😊 Budite sigurni da ćete biti centar svakog okupljanja u japanskom restoranu ako uspete pravilno da ovladate ovom veštinom. 🥰 A ako idete sami, sigurno ćete impresionirati sve kelnere, pa i samog kuvara, koji će ceniti što neko uživa u njegovim kreacijama na pravi način - poštujući tradiciju japanskog kulinarstva. 😎

Autor: Greg Rodgers / Redportal.rs

#Japan

#bonton

#gjoza

#japanska hrana

#japansko kulinarstvo

#ramen

#sašimi

#suši

#terijaki