Gljiva iz nacionalnog parka Jeloustoun 🍄

Izbacivanje životinjskih proizvoda iz naše ishrane sve više i više se usvaja, da li zbog zdravstvenih razloga ili zbog očuvanja prirodne sredine, sve veća postaje potraga za dobrim alternativama proteinu iz mesa. Investitori poput Bila Gejtsa i NASA su uložili veliki novac, poslednje što su učinili je ulaganje u kompaniju koja planira da od gljive iz Jeloustouna napravi hranu.

Natyre Fynd ko-osnivač Mark Kozubal, koji takođe i glavni naučnik kompanije, je bioistraživač ekstremofila (organizama koji žive u ekstremnim uslovima) u Jeloustonskom parku. Mnogi uzorci mikrorganizama su sakupljani iz vrelih izvora, i upravo oni su postali osnova novog izvora hrane.

Taj mikrorganizam, tj. gljiva nosi ime Fusarium strain flavolapis. Iako nije ovo prva gljiva koja je zamišljena kao zamena mesu, ona je sigurno najintrigantnija. Prema navodima kompanije, u njoj se nalazi svih 20 aminokiselina potrebnih telu kao i 50% više proteina nego u tofu. Ovo je veoma dobra informacija za ljude koji su na veganskoj ishrani. Proizvod od gljiva je trenutno na njihovom sajtu podveden pod imenom "pljeskavice za doručak" i kao "krem sir".

Kompanija je osnovana 2012. godine, i od tada je sakupila 158 miliona dolara investicija. Jedan od investitora je niko drugi do Bil Gejts, pored njega (u okviru grupe Breakthrough Energy Ventures) i Džef Bezos, Ričard Branson kao i Majkl Blumberg. Kompanija je takođe dobila i finansijsku pomoć od NASA, Departmana za poljoprivredu SAD, kao i od Federalne agencije za zaštitu životne sredine SAD.

Kompanija takođe dodaje da je stvorila i novi metod fermentacije pomoću kojeg prebacuje gljuvu u hranu bez korišćenja "sunca, kiše, ili zemlje". Za samo nekoliko dana gljiva se proširi, ispovezuje u ploču koja ima teksturu sličnu mišićnim vlaknima. Nakon ovoga produkt, koji je nazvan Fy, može biti prebačen u tečno i čvrsto stanje ili samleven i dehidriran u prašak. Pride, Fy može biti načinjen i u svemiru.

Proizvodnja je toliko efikasnija da daje čak 3,6 puta više proteina po hektaru nego životinje i 1,6 puta više nego biljke. A od proizvodnje govedine je neverovatnih 99% posto efikasnija. 🤯

Autor: redportal.rs

#Gljiva

#Ričard Branson

#Soja

#Tofu

#Vešačko meso

#Veštački izvor proteina

#bil gejts

#džef bezos

#nasa

#veganstvo

#životna sredina