Još dok je bio mali znao je svoj pravac 🎸

Vladici pored velikih obaveza nije teško ni da pođe do Novog Sada gdje će se za dva dana održati najpopularniji muzički festival Egzit, pa se Petrovaradinskoj tvrđavi fotografisao sa bogoslovima koji su angažovani na festivalu kako prenosi IN4S.

Već je poznato da su poglavar SPC i frontmen grupe Partibrejkesi Zoran Кostić Cane veliki prijatelji.

"Srpska pravoslavna crkva je dobila rok vladiku" odjekivalo je u medijima sredinom februara kada je za patrijarha izabran dotadašnji vladika zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Ne moramo pisati koliko je fotografija postala viralna na društvenim mrežama.

Brojne zajedničke fotografije sa članovima Ju grupe i prijateljstvo sa frontmenom Partibrejkersa Zoranom Canetom Кostićem išle su na ruku naslovima o rokenrol patrijarhu, a to je stiglo i do nemačkih medija koji su isticali da srpski patrijarh voli Bob Dilana i sastav Džetra Tal.

- On je monah koji je sa rok-muzičarima i glumcima razgovarao o umetnosti i otvarao vrata crkve zavisnicima od droge i alkoholičarima - pisao je nemački MDR.

IZVOR: YT / Mitropolija zagrebačka

Patrijarh citira i Džonija Štulića. 😁

Ostaće upamćena i patrijarhova čestitka novoizabranom gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću, kada je citirao i nekadašnjeg vođu grupe Azra Džonija Štulića.

- Svojevremeno je veliki zagrebački pesnik Branimir Džoni Štulić pevao kada Zagreb izranja iz sna, što me je podstaklo da izrazim nadu, koja je, uostalom, i nada svih žitelja ovog lepog grada, da je pred nama novo jutro koje će promeniti sve - poručio je Porfirije.

Ja i Cane se poznajemo dugo, ali ja nisam kritičar rokenrol muzike niti bilo koje druge, pa moj stav ili mišljenje nije tu relevantan, niti se naš odnos, kao odnos sa svim ljudima koji dolaze u crkvu ili manastir, zasniva se na temeljima profesija kojima se ti ljudi bave - kazao je tada patrijarh Porfirije, pa onda opisao šta za njega znači umetnost muzike i muzičar kao umetnik koji stvara.

- Razume se, muzika jeste dio umjetnosti uopšte i samim tim je bliska svakom čoveku. Кako kaže i Cane, umetnost mora da bude traganje za istinom. Umetnost po pravilu ima i tu dimenziju da beleži stvarnost u kojoj umetnik u datom vremenu živi, odnosno, dobre i loše strane realnosti u kojima se nalazi. Nažalost, mnogo je više izgleda realnost gotovo po pravilu ružnih stvari ako primenjujemo neku matematičku logiku - govorio je tada patrijarh.

Autor: in4s.net

#Egzit

#patrijarh

#porfirije

#rokenrol

#spc