Knez Mihailo joj je bio mecena, a od kneginje Julije dobila je broš

Književnica Milica Stojadinović Srpkinja rođena je 6. jula 1828. u Bukovcu. Obrazovala sama učeći strane jezike.

Najveći deo života provela je u Vrdniku, po kome je i dobila nadimak Vrdnička vila. Bila je 4. od 5. dece iz svešteničke kuće. Bila je veliki talenat za školu, ali nije mogla da nastavi školovanje jer je devojčica.

Prvu pesmu objavljuje 1847. u Serbskom narodnom listu, a nedugo zatim je objavila 3 zbirke pesama 1850, 1855. i 1869. 

U toku turskog bombardovanja 1862. bila ratni dopisnik Peštanskog dnevnika, a njeno pisanje o ubistvu na Čukur-česmi zainteresovali su strance za događaje u Srbiji. Milica je za oko zapala i crnogorskom vladici Petru II Petroviću Njegošu koji je rekao:

- Ja pojeta, ona pojeta, da nijesam kaluđer, eto kneginje Crnoj Gori!

Milica je gajila osećanja prema Ljubomiru Nenadoviću međutim on je ostao nem na njena osećanja.

Osim Vuka, Njegoša i Ljube Nenadovića, Milica je uživala veliko poštovanje i na dvoru Obrenovića. Knez Mihailo Obrenović joj je bio prijatelj i mecena, pa je tako od kneginje Julije na poklon dobila i zlatan broš, na kome je naslikan njen poznati portret. 

Pred sam kraj života napušta Vrdnik i prelazi u Beograd, u kom je i umrla 25. jula 1878. potpuno zaboravljena u krajnjoj bedi. Njeni ostaci su 1905. prenete sa Tašmajdanskog groblja u Beogradu prenete u Požarevac gde joj je živeo brat i položene su u zajedničku grobnicu.

Broš koji joj je kneginja Jukija poklonila je poslednje što je Milica imala da proda. Broš je prvo ponudila Narodnom muzeju, ali procena je dugo trajala, kasnije je taj novac poslužio za vraćanje zaostalih dugova i za sahranu.

IZVOR: YT / 1918 ponos

Autor: Redportal.rs

#Obrenovići

#ljuba nenadović

#milica stojadinović srpskinja