Postavka se sastoji više od 100 predmeta koji će se prvi put prikazati srpskoj publici

Izložba pod nazivom „Diplomata Petra I Velikog: Sava Vladislavić Raguzinski“ autora Vlade Davidovića biće otvorena 8. jula u Galeriji RTS i trajaće do 10. septembra, saopštili su organizatori događaja.

Ova postavka, koja se prvi put predstavlja srpskoj publici, sastoji se od više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakta koji svedoče o impozantnom životnom putu, delu i zaveštanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“.

Sava Vladislavić Raguzinski je bio diplomata cara Petra Velikog koji je formirao rusku spoljnu obaveštajnu službu, razgraničio rusko i kinesko carstvo, aktivno učestvovao u vojnim operacijama Ruskog carstva i realizovao potpisivanje mira sa Turskom.

Uvek noseći otadžbinu u srcu, Sava Vladislavić je obnovio srpsko školstvo, šaljući iz Rusije u Sremske Karlovce prve učitelje i udžbenike. Formirao je balkansku politiku Ruske Imperije, što je rezultovalo oslobođenjem od osmanske okupacije nepun vek kasnije.

Svojim pokroviteljstvom mnogim umetnicima zadužio je svetsku kulturu, a najveći kompozitor epohe u kojoj je živeo, Antonio Vivaldi, posvetio mu je jednu od svoji opera.

Izložba sa detaljnom prezentacijom više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakta koji svedoče o impozantnom životnom putu, delu i zaveštanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana" prvi put se predstavlja srpskoj publici, pre svega zahvaljujući Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prestonici ove republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk koji je osnovao grof Sava Vladislavić u čast Svetog Save.

Autor: Tanjug / RTS

#Izložba

#galerija rts

#sava vladislavić raguzinski