Burag čini čuda 🐮

Austrijski naučnici su otkrili da bakterije prisutne u kravljem digestivnom traktu mogu da razlože čak i plastiku i da imaju enorman potencijal da budu rešenje globalnog zagađenja plastikom epskih razmera! 😃

Rani nalazi studije objavljeni su u naučnom časopisu Frontiers in Bioengineering and Biotechnology.

Kravlja dijeta već prirodno sadrži prirodne poliestere biljnog porekla. Upravo iz tog razloga tim je bio samouveren da će ishod studija biti pozitivan, i da će pronaći različite enzime u stomaku uz pomoć koje bi izveli hidrolizu poliestera - hemijsku reakciju koja razgrađuje materijale tog tipa.

Logika kojom su se vodili bila je prosta:

Ako postoje već prirodni načini slamanja i razlaganja poliestera, verovatno je ista metoda moguća i za veštačke primerke istog materijala?

Kako objašnjava autor doktorka Doris Ribič sa Univerziteta prirodnih resursa i nauke života u Beču:

Velika mikrobiološka zajednica postoji u buragu i odgovorna je za varenje kod životinja. Stoga odmah smo posumnjali da određene biološke aktivnosti mogu da se iskoriste i za hidrolizu poliestera.

Kada je tim identifikovao ove bakterije, odmah je pristupljeno testiranju njihove sposobnosti da razlože polietilen tereftalat - najčešću plastiku u familiji poliestera. Takođe su testirali i još dva tipa plastike. Jedna je polibitulen adipat tereftalat - tj. plastične kese. Drugi je polietilen furanoat, koji se dobija od šećera iz biljaka.

Sva tri uzorka plastike su smeštena u tečnost iz želudca krava. Plastika je pretvorena ili u prah ili u film. Rezultati su odista uzbudljivi, sva tri uzorka su razložena bez ikakvog problema. Prah je brže razložen no film, što i nije iznenađujuće.

Takođe, tim je primetio da je tečnost efektivnija u razgradnji plastike nego sam estrahovani enzim. Najverovatnije je do simbiotičkog rada više faktora i enzima iz tečnosti želudca.

Istraživanja se dalje nastavljaju, sledeći stupanj studije je da otkrije primenu ovih mikrobijalnih zajednica u industrijskoj proizvodnji.

Autor: redportal.rs

#Burag

#Krava

#Razgrađivanje

#ekologija

#enzimi

#plastika

#varenje

#životna sredina