Populacija je bila u padu milionima godina pre meteora

Dinosaurusi su verovatno bili u padu populacije milionima godina pre pada meteora koji se najčešće povezuje sa njihovim izumiranjem.

Chicxulub meteor koji je pao u današnji Meksiki, Jukatan pre 66 miliona godina, veruje se da je prouzrokovao uništenje više od 3/4 života na zemlji.

Nova istraživanja pokazuju da su mnoge vrste bile u opadanju 10 miliona godina pre pada tog meteora.

Oko 1600 ostataka dinosaurusa je bilo analizirano u ovoj studiji i otkriveno je da pre 76 miliona krenuo pad populacije.

Fabijan Kondamin, iz univerziteta iz Montpeljea sa instituta za evolucionarnu nauku, rekao je da je njegov tim uočio pad 6 familija dinosaurusa od skoro 250 vrsta.

- Najraznovrsnije vrste su postojale pre 76 miliona godina. Tada počinje pad od 10 miliona godina - rekao je Fabijan za AFP.

Naučnik je naveo da su dinosaurusi većinom navikli na toplu i sparnu klimu i klimatskim promenama odnosno zahlađenjem mnoge vrste nisu mogle da se adaptiraju.

Drugi potencijalni razlog je bio šokantan za tim. Pošto biljojedi i mesojedi nisu izumirali u istom periodu već postoji 2 miliona godina razlike.

I dalje ne mogu da objasne kako nastoji tolika razlika između tih vrsti jer bi padom biljojeda koji su hrana mesojedima usledio i njihov pad ali to se nije desilo u tom rasponu sve do pada meteora.

Autor: redportal.rs

#Dinosaurusi

#meteor

#vrsta