Prema naučnicima, brojka se kreće oko 1.700

Astronomi na Zemlji mogu da otkriju daleke planete posmatrajući svetlost dalekih zvezda i čekajući da ona zatreperi dok jedna planeta ne prođe ispred nje. Upravo iz tog razloga, naučnici su okrenuli koncept za 180 stepeni i zapitali se koliko planeta bi nas moglo da spazi upravo na taj način?

Astronom Lisa Kalteneger sa Univerziteta Cornell, glavni autor studije objavljene ove nedelje u časopisu Nature, je upravo postavila takvo pitanje. Analizirajući stalno pomerajuću ravan pogleda ka Zemlji preko 300.000 planeta udaljenih oko 300 svetlosnih godina od Sunca, Lisa i njene kolege su identifikovali više od 2.000 zvezda koje su u pravoj ravni u odnosu na Zemljin položaj - sve one su mogle ili da nas spaze u proteklih 5 milenijuma ili će nas tek spaziti u nastupajućih 5.

Na primer, samo 12 svetlosnih godina od nas nalaze se dve planete veličine Zemlje u rotaciji oko zvezde Teegarden. Prema naučnicima, ovi svetovi imaju sve uslove i potencijal da se na njima nalazi život.

Kako pojašnjava Kalteneger:

Ako poseduju istu tehnologiju i koriste istu tehniku kao i mi, i naravno ako postoje "oni", opet neće znati da postojimo jer zbog udaljenosti će tek za 29 godina moći da vide nas.

Dve navedene planete iz Teergarden sistema su jedne od 319 svezda identifikovanih u studiji i smeštene u grupu onih koje će biti u poziciji da ugledaju Zemlju u sledećih 5.000 godina. Od onih koji su do sada mogli da nas "vide" naučnici su identifikovali 1.715 solarnih sistema - od njih 1.402 su ovoga trena u savršeno poziciji da nas posmatraju.

Pride, identifikovano je 75 zvezda koje su toliko blizu Zemlji, da planete u njihovim orbitama mogu da uhvate radio talase koji dolaze sa Zemlje. Od ovog broja njih 7 ima potencijal za život.

Ostaje samo da čekamo, kao dobre komšije, da se neko javi. 😊

Autor: redportal.rs

#Univerzum

#Vanzemaljci

#ko nas vidi

#ko nas vidi?

#komšije

#svemir