Svako od nas se ponekad zapitao kako su nastale neke strane reči. Pokušaćemo da vam pojasnimo neke koje se koriste u svakodnevnoj upotrebi.

Nikotin

Žan Niko (Nicot) je bio francuski diplomata i naučnik. U Pariz se vratio 1561. sa službovanja u Lisabonu. Pošto je bio ambasador u Portugaliji, tamo je naišao na čudnu biljku koju je doneo sa sobom. Niko je tokom boravka u Lisabonu, video da se ona , pretvara u prah i ušmrkuje. Kraljici Katarini Mediči pokazao je kako se upotrebljava prah koji može da joj pomogne kao lek protiv njenih migrena. Od tada "šmrkanje duvana" postaje je popularno u Parizu. Karl fon Line, švedski prirodnjak, 1753. dao je jednoj sorti duvana ime nikotiana u čast ovog francuza. Aktivni sastojak ove biljke je prvi put izolovan 1928, i dobio je naziv nikotin.

Bojkot

Čarls Bojkot je zbog bolesti je napustio vojsku i počeo je da radi kao agent za zemljoposednika u okrugu Mejo. Bojkotu su kola krenula niz brdo i počeli su da se nižu problemi od 1879, tada je nastupila ekonomska kriza koja je izazvala propast irske poljoprivrede. Irci su se tada bolje organizovali zahtevali su manje zakupnine. Oni su, su zajedno sa Čarlsom Stjuartom Parnelom i Majklom Davitom stvorili Irsku agrarnu ligu 1880. Bojkot nije hteo da smanji najamninu, ali se nije nadao krahu. Ogranak Agrarne lige u okrugu Mejo tražio je od Bojkotovih radnika da prekinu rad i da krenu u kampanju izbacivanja Čarlsa Bojkota iz lokalne zajednice.

Silueta

Naziv silueta je nastala zahvaljujući francuskom ministru finansija Etjenu de Siluetu. U trenutku kada je Francuska bila u krizi zbog Sedmogodišnjeg rata, francuski kralj Luj XI tražio je od Silueta da sredi državnu kasu. Njegov mandat je trajao tri meseca. On je u međuvremenu smanjio plate i penzije i uveo porez na plemićke posede. Ta odluka je naišla na veliko negodovanje pa su se građani Francuske dosetili da nose odela po Siluetu - bila je jednostavna i tesna. To je bio simbol siromaštva i mršavosti od gladi. Potom je građanski revolt nastavljen tako što su se pojavili ljudski oblici naznačeni skicom po zidovima zgrada, uz potpis da su to Siluetove žrtve koje su se mršave od gladi.

Mazohizam

Leopold fon Zaher-Mazoh bio je austrijanac, pisao je istorijske romane i romane sa temama iz alternativne seksologije. Svoje fantazije upražnjavao je sa svojim ljubavnicama. Fani Pistor i Mazoh su 9. decembra 1869, i potpisali ugovor po kom će on biti njen seksualni rob šest meseci, uz poseban uslov da baronesa što je češće moguće nosi krzno. Rihard von Kraft, austrijski psihijatar, izmislio je reč "mazohizam", uz pomoć koje je opisao derivaciju seksualnog zadovoljstva od fizičkog bola i poniženja.

Autor: redportal.rs

#reči