NASA je njeno ime upisala u vremensku kapsulu 😄

Poznata slikarka Olga - Olja Ivanjicki rođena je 10. maja 1931. u Pančevu. Njeni roditelji otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovska su izbegli iz Rusije nakon Oktobarske revolucije i formiranja Sovjetskog Saveza i nastanili se u Srbiji. Olja je rođena u ruskoj bolnici u Pančevu, a potom su se preselili u Kragujevac u kom je živela sve do preseljenja u Beograd na Akademiju likovnih umetnosti.

Poznata slikarka 1957. završava Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora  Sretena Stojanovića. Nakon završetka postdiplomskih studija, 1962. dobila je posebno priznanje i stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD.

Zajedno sa Milićem od Mačve, Leonidom Šejkom, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem, Mirom Glavurtićem i drugim osnovala je grupu Mediala. Ovu grupu su sačinjavali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte i kompozitori. Svim članovima Medijale bila je zajednička jedna jedina ideja, a to je beskrajna ljubav prema umetnosti i beskrajno verovanje u njene sveukupne moći.

Foto: kupindo

Učestovala je 2003. u projektu za novi trgovinski centar u Njujorku, pod nazivom Big Apple Twins – Ground and Sky Zero Memorial i arhitektonski projekat koji obuhvata 2 građevine za Mars, mušku i žensku zgradu, Matrimonial Buildings.

Več 2005. oprobala se i kao kostimograf u Narodnom pozorištu u Beogradu, u opereti Slepi miš, Johana Štrausa, a sa modnom kućom Mona je ostvarila modnu reviju Tesla, povodom 150 godina rođenja Nikole Tesle, a sledeće godine i reviju Gorski vijenac.

O njoj su pisali monografije Dragoš Kalajić, Bora Ćosić, Milan Šarac i drugi.

IZVOR: YT / RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Izabrana je za najboljeg slikara 20. veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom. Dobitnik je i Sedmojulske i Vukove nagrade za životno delo.

Svemirska agencija NASA je ime Olje Ivanjicki upisala u vremensku kapsulu koju su potom sonde položile na tlo planete Mars.

Bila je zamenik guvernera Američkog biografskog instituta i direktora Međunarodnog biografskog centra u Kembridžu.

Olja Ivanjicki, preminula je 24. juna u Beogradu, u 78. godini. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju.

Autor: Redportal.rs

#nagrade

#olja ivanjicki

#sećanje

#slikarstvo