Na makro planu, svi isto starimo i svi u isto vreme umiremo ☠

Filozofi, umetnici, naučnici i svi ostali su vekovima opsesivno razmišljali da li postoji ključ ljudske besmrtnosti. Jer svi mi, ma nezavisno od materijalnog bogatstva, kulture ili religije - umiremo.

Iako je ova debata delila naučnu zajednicu decenijama i izazivala žustre rasprave, najnovija istraživanja donose nove dokaze u prilog našoj neizbežnoj smrti.

Studija, pod vođstvom Fernanda Kolčera sa Univerziteta Souther Denmark i Suzan Alberts sa Univerziteta Duke North Carolina, koja je uključivala podatke iz preko 42 analize iz 14 zemalja sveta dala je nedvosmislene odgovore - svaka vrsta ima relativno fiksnu stopu i ritam starenja.

Kako objašnjava Kolčero:

Ljudska smrt je naizbežna. Nema nikakve veze koliko vitamina uzimamo, koliko vodimo računa o sebi ili koliko je zdravo naše okruženje, na kraju svi ostarimo i umiremo.
Primenom velike mase podataka različitih istraživanja i studija iz celog sveta, kao i najrazličitijim podacima koji se tiču nataliteta i mortaliteta, uz podatke o populaciji primata (uključujući i gorile, šimpanze i babune) možemo zaista da damo odličnu analizu podataka.

Da bi detaljnije istražili pitanje, istraživači su analizirali odnos između prosečne dužine života i prosečnog doba smrtnosti - odnosno u kom starosnom dobu se najčešće događa smrt.

Rezultati su pokazali da kako dužina života raste, takođe raste i doba smrtnosti.

Životni vek je dramatično porastao i i dalje raste u različitim delovima sveta. Ali to nije iz razloga jer smo smanjili stopu starenja, već iz razloga jer nam sve više novorođenčadi, beba, dece i mladih ljudi preživljava rane godine - što podiže stopu prosečnog životnog veka ljudi.

Prethodna istraživanja su otkrila neverovatnu postojanost u odnosu između prosečne dužine životnog veka i prosečnog doba smrtnosti u ljudskoj populaciji - sve od preindustrijskij evropskih zemalja, preko lovaca sakupljača pa sve do današnjih modernih društava.

Međutim, kada ovaj patern proučimo i kod naših najbližih rođaka primata, studije pokazuju da je ova korelacije najverovatnije univerzalna karakteristika među svim primatima.

Uvideli smo da su ne samo ljudi, već i druge vrste primata koje žive u najrazličitijim okruženjima, takođe produžuju svoj prosečni životni vek tako što smanjuju rani mortalitet, a ne tako što usporavaju starenje.

Ipak, nije sve izgubljeno. Medicina žestoko napreduje na svim poljima, tako da nam ostaje samo jedna nada da će nauka uspeti tamo gde je evolucija posustala - da uspori naše starenje.

U suprotnom, šta god da učinili i kako god da živeli, čini se da to vrlo malo utiče na dužinu našeg života.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#SMRT

#Starost

#Varanje smrti

#mortalitet

#natalitet

#starenje

#životni vek