Kraljevstvo Urartu 🤓

Arheolozi su u Turskoj otkrili 2.800 godina star zamak, koji su povezali sa kraljevstvom Urartu - prastarom državom koja je pokrivala teritorije današnje Jermenije, istočne Turske i severozapadnog Irana.

Istraživači su otkrili ostatke na planini u Gurpinar oblasti Van provincije u istočnoj Turskoj. Zamak se nalazio na 2.500 metara nadmorske visine.

Kako objašnjava Rafet Čavušoglu, vođa ekspedicije i iskopavanja:

Iako se veruje da je iz perioda Urartu kraljevstva, kao i obližnji zamak Van, za sada po tragovima vidimo da je pretežno bio korišćen tokom srednjeg veka.

Posebno su zanimljivi nalazi velike cisterne 6 metara dugačke, 6 metara duboke i 2,5 metara široke. Pored navedene cisterne, tim je otkrio dosta nalaza keramike i ostatke zidina izrađenih od krečnjaka i peščara.

Kraljevstvo Urartu, pozicionirano jugoistočno od Crnog Mora i jugozapadno od Kaspijskog mora, je stara antička civilizacija koja je nastala u ranom 13. veku p. n. e. Politički, posedovali su veliku moć i bili jedni od glavnih igrača u 8. i 9. veku p. n. e. No i pored toga izgubili su velike delove države u sukobu sa prvom pravom imperijom - Asircima.

U 7. veku p. n. e. su naizgled samo nestali, najverovatnije kao rezultat invazije Skita, Simerijanaca ili Meda.

Tokom zenita razvoja njihove civilizacije, bili su poznati po svojim impresivnim arhitektonskim dostignućima, poput 50 milja dugačkog irigacionog kanala i vrhunski dekorisanih hramova. Ovi hramovi su često bili prekriveni religioznim motivima i crtežima koje su izražavale poštovanje prema lokalnim običajima. Na primer, motiv lava je bio jedan od najpopularnijih simbola koji je krasio veliki broj hramova.

Zbog velikog broja zemljotresa, kojima je sklon ceo region još antičkog perioda, malo tragova kuture Urartu je preostalo.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Nauka

#Otkriće

#Turska

#Urartu

#Zamak star 2.800 godina

#istorija