PRVI KONTAKT

Način na koji mi zamišljamo prvi kontakt sa vanzemaljskom rasom se razvio u različitim smerovima poslednjih nekoliko decenija. Naučna fantastika i dalje gura stari narativ iznenadnog sletanja svemirskog broda iz bela neba, bez ikakvog signala eventualno komunicirajući preko matematike.

Kada se pojave na Zemlji, oni su većinom prikazani kao organska bića. Ali astronomi, fizičari, i ljudi iz SETI (skraćenica za organizaciju, Potraga za vanzemaljskom inteligencijom) se polako odriču tog stanovišta prvog kontakta - i polako se odriču stava da će biti prisutni u biološkoj formi uopšte.

Glavni astronom na projektu SETI institutu Set Šostak je izneo argument da kada bi se vanzemaljci pojavili na našoj planeti, zakoni fizike bi uslovili da se susretnemo sa inteligencijom kojoj nemamo analogiju na Zemlji.

Kako objašnjava doktor Šostak:

Bilo kakvi vanzemaljci koji skoknu do naše planete imaju vrlo male šanse da budu oblici života bazirani na ugljeniku. Njihove kognitivne sposobnosti najverovatnije neće pokretati sunđerasta masa po imenu mozak. Najverovatnije bi, ako do toga dođe, oni bili daleko izvan svih ograničenja tela, pa i samo biologije. I najvažnije, najverovatnije ne bi uopšte bili živi.

Kako objašnjava, osnovu za ovakvu tvrdnju nalazi u činjenici da ni za jedan biološki oblik života nije uzbudljiva činjenica da se provede 75.000 godina u putu do naše najbliže zvezde Proxima Centauri i to putujući na najbrži način nama poznat.

Čak iako usvojimo da su mnoge vanzemaljske civilizacije daleko razvijenije od naše, opet moraju da operišu unutar zakona fizike koji su univerzalni za sve. Čak iako mogu da putuju brzinom svetlosti, opet sam takav način kretanja zahteva velike količine energije da bi se postigao. I, takođe, pride i tu je opcija ekstremno dugačkih putovanje veoma varijabilna i teško da se neko veće putovanje može ostvariti za života jednog biološkog člana bosade.

Međutim doktor Šostak ima rešenje:

MAŠINE, one se neće buniti ako su zatvorene na svemirskom brodu desetinama hiljada godina, Njima ne treba hrana, kiseonik, čista voda, toalet, društvo i zabava. I, najvažnije, ne insistriraju na povratnoj karti.

Prema njemu, tj. kako je tvrdio, za nekoliko decenija otkrićemo "nešto" u univerzumu. Prema njemu, osnova takve tvrdnje je dupliranje efektivnosti potrage svakih 7 godina.

SETI duplira brzinu pretrage svemira svake dve godine jer je brzina u velikoj meri zavisna od kompjutera. Stoga, prema Murovom zakonu, kladio sam se sa svima u Starbaks kafu da ćemo sigurno naći nešto do 2036. godine. 🤓🤓🤓

Autor: redportal.rs

#AI

#Međuzvezdana putovanja

#Način na koji ćemo ih naći

#Univerzum

#Vanzemaljci

#inteligencija

#svemir