Nadimak koji mu je dao brat nosio je večno.

Proslavljeni srpski glumac Vlastimir Đuza Stojiljković rođen je 30. juna 1929. u Ražnju. Njegovi roditelji Mladen i Leposava bili su učitelji, a učenik im je bio i njihov sin.

Glumu je zavoleo još u gimnaziji, budući da se tada amaterski bavio njom. Po završetku srednje škole upisao je Rudarsko-geološki fakuletet, ali ga je nakon godinu i po dana školovanja napustio i upisao Akademiju pozorišnih umetnosti.

O čudom nadimku popularni glumac je kratko objasnio:

- Dobio sam ga od brata koji me je zbog tvrdoglavosti nazvao Đuza, po rečima “đuz, đuz” kojima se tera magarac. Ko bi rekao da će mi ostati trajno? A nije mi se nikad sviđao. I ne znam u kom trenutku sam ga prihvatio, ali eto, već dugo živimo jedan s drugim. 

Profesionalnu karijeru je započeo 1946. u Kruševačkom pozorištu. Još tokom studija na Pozorišnoj akademiji počinje da igra 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP). U BDP je radio do 1968, nakon čega je prešao u Atelje 212. U BDP se vratio 1978-1985, kada je ponovo prešao u Atelje 212, u kom je igrao do penzionisanja 1995. 

Na filmu je debitovao 1957. u Tuđoj zemlji Jožea Galea. Veliku popularnost je stekao filmom Ljubav i moda, za koji je otpevao čuvenu pesmu Devojko mala.

IZVOR: YT / Ivan Bauer

Ženio se 2 puta, prvi put sa glumicom Olgicom Stanisavljević sa kojom je bio od gimnazijskih dana.

Starija publika ga pameti kao Rodoljuba Petrovića iz Pozorišta u kući, a mlađa kao Marija Marka del Tintoreta iz Srećnih ljudi. Pozajmljivao je i glas mačku u Laku noć, deco, famoznom Patku Dači u crtaćima Vorner Brosa, ali je davao i glas Donatelu iz Nindža kornjača početkom 90-ih godina.

IZVOR: YT / LJUBAV TRAJE DUGO

Preminuo je 17. juna 2015. u Beogradu. Kremiran 23. juna u 15 č. na Novom groblju u Beogradu.

Autor: Redportal.rs

#glumac

#pozorište

#đuza