Odbila da igra tradicionalnu ulogu holivudske starlete van ekrana

Ketrin Hepbern je glumica sa najdužom karijerom u holivudskoj industriji. 😎

Bila je žustra i ekscentrična glumica koja se pojavila u klasičnim filmovima kao što su Afrička kraljica, Pogodi ko dolazi na večeru i Na zlatnom ribnjaku. Sa karijerom dugom više od 60 godina, 1999. godine Američki filmski institut proglasio je Ketrin najvećom ženskom zvezdom klasičnog Holivuda.

Rođena je 12. maja 1907. godine u Hartfordu. Vrlo brzo je postala holivudska zvezda, koja je 30-ih goidna 20. veka plenila i blistala u Holivudu. Bila je izuzetne lepote, osvajala je duhovitošću i ekscentričnom snagom koju je unosila u sve svoje likove. Ćerka aktivistkinje i oca lekara - uslovilo je Ketrino odrastanje u liberalnoj porodici, piše Magazin Novosti.rs.

GLUMAČKI TALENAT

Vremenom je, uprkos ogromnom glumačkom talentu, Holivud počeo da dovodi u pitanje njen nekonvencionalan stav i snažnu ličnost. Odbila je da igra tradicionalnu ulogu holivudske starlete van ekrana, odlučivši da se ne šminka u svakom trenutku, daje intervjue ili uživa u sjaju medijske pažnje.

Zabeležen je događaj, koji govori o njenim stavovima. Naime, nakon što joj je neko iz ekipe produkcije RKO ukrao pantalone, smatrajući da su pantalone neotesane i dečačke, Hepbern se šetala po studiju u donjem vešu, odbijajući da obuče odeću dok ne vrate pantalone.

Jedna od retkih koja je konstantno bežala od medijske pažnje i slave tokom većeg dela svog života. Retko je davala autograme, intervuje još ređe. Privatnost joj je bila jednako važna koliko i karijera, te nije htela da ide na holivudske zabave, a bila je jako protiv glamura i površnog života, kako je nazivala tu eru Holivuda. Tek 1973. godine je počela da daje izjave i 1. intervju je trajao 2 sata u jednom tadašnjem američkom šou.

IZVOR: YT / MsMojo

VEZA SA SLAVNIM GLUMCEM JOJ PROMENILA ŽIVOT

Ono što joj je trajno promenilo život bila je veza sa glumcem Spenserom Trejesijem. Ostvarenje Žena godine (1942), 1. od 9 filmova koje će dvojac snimio zajedno, bio je velik poraz. No, par nije poklekao i njihova veza trajala je 27 godina, iako je Trejesi već bila oženjen i odbio je da se razvede od svoje otuđene žene.

NJihova romansa je, pišu savremenici, imala uspone i padove. Ketrin je 5 godina pauzirala jer je Trejsi bio bolestan i ona ga negovala. Godine 1967. on umire, samo nekoliko dana nakon što je par završio svoj poslednji zajednički film - Pogodite ko dolazi na večeru. Hepbern je dobila Oskara za ulogu u filmu.

Samo neka od ostvarenja ove izuzetne žene su: Priča o Filadelfiji (1940), Afrička kraljica (1951), Dugo putovanje u noć (1962), Pogodi ko dolazi na večeru (1967), Lav zimi (1968), Na zlatnom ribniku (1981).

Ketrin Hepbern je umrla 29. juna 2003. u 96. godini u istoj kući u kojoj je odrasla.

Autor: J. B.

#Holivud

#Ketrin Hepbern

#glumica