Na premijeri filma Svetla velegrada 2 velikana imala dijalog koji se pamti

Dvadesete godine prošlog veka su bile poseban period u istoriji, kada su ljudi mislili da je najveća nesreća koja se ikad desila čovečanstvu u obliku Prvog svetskog rata zauvek završena.

Period je obeležila i pojava komedija, a u njima je gotovo od početka dominirao i danas poznat lik - Čarli Čaplin. Njegova popularnost je bila ogromna, a malo je poznato da je već proslavljeni naučnik Albert Ajnštajn, od celog Holivuda želeo samo njega da upozna.

Prilika mu se ukazala 1931. godine, kada je pozvan na premijeru novog Čaplinovog filma koji se i danas smatra za klasik. Radi se o Svetlima velegrada (City Lights), koji je po mnogo čemu bio specifičan film, budući da je uz komediju doneo i jednu sentimentalnu atmosferu na koju publika ni danas ne može da ostane ravnodušna.

U jednom trenutku u toku ovog srdačnog razgovora, dvojica velikana su započela razgovor o slavi. Ajnštajn nije mogao da ne da svoje viđenje tog fenomena kada je Čaplin u pitanju.

Zaista se divim Vašoj umetnosti jer šalje univerzalne poruke. Vi ne kažete ni reč a ceo svet Vas razume - rekao je AJnštajn, ne skrivajući divljenje što je konačno upoznao svog omiljenog glumca.

Vickasti Čaplin nije mogao a da ne odgovori u svom duhovitom maniru.

To je tačno, ali Vaša slava je mnogo veća. Ceo svet Vas zna, a ne razume ni reč od onoga što govorite - odgovorio je Čaplin, izazivajući smeh kod svih prisutnih.

IZVOR: YT / Charlie Chaplin

Autor: Marko Radovanović

#albert ajnštajn

#čarli čaplin