Mesec dana pre oslobođenja logora devojčica je preminula 😥

Devojlica Anelis Meri Frank poznatija kao Ana Frank je jevrejska žrtva holokausta, rođena 12. juna 1929. u Frankfurtu na Majni u Nemačkoj.

Nakon što Hitlerova partija dolazi na vlast, u Nemačkoj počinje da se stvara potpuno novi svet u kom nije bilo mesta za Jevreje i ostale nearijevce. Antisemitska politika je uzimala maha, a Jevrejima je rušena imovina, dok se za najveću akciju takve vrste smatra tzv. Kristalna noć.

Ukoliko bi se utvrdilo da niste Nemac imali biste brojne zabrane, tako da su mnogi morali da se sele u druge krajeve Evrope kako bi na taj način zaštitili članove svoje prodice. Porodica Ane Frank je bila jedna od njih.

Oni su se iz Frankfurta preselili u Amsterdam, ali 1940. Nemci su okupirali Holadiju, pa se ono od čega su pobegli opet stiglo do njih. Najveći pritisci na Jevreje u Holadiji počeli su 1942, kada porodica Frank odlučuje da se sakrije od eventualne deportacije u logor.

Kao idealno mesto za skrivanje je bilo u tajnim sobama zgrade čije su prostorije služile kao kancelarije Aninog oca. Jevrejima nije bilo dozvoljeno korišćenje javnog prevoza, tako da su oni morali da hodaju i po nekoliko kilometara, a njih četvoro su nosili nekoliko slojeva odeće, jer nisu smeli da budu viđeni sa prtljagom. Kako bi prekratila vreme u skrivanju Ana odlučuje da piše dnevnik samo 2 dana od početka skrivanja. Pored svojih tajni, strepnji, nadanja i doživljaja, ona u dnevnik beleži i kratke priče i prikuplja citate i rečenice drugih pisaca.

Nacistički vojnici pronašli su Frankovo ​​skriveno mjesto 4. avgusta 1944, kada su uhapšeni zajedno sa njihovim pomoćnicima Johanesom Klajmanom i Viktorom Kuglerom. Nakon hapšenja Mip Gis spašava Anin dnevnik i papire koji su ostavljeni u tajnom skrovištu. Čuvala je dnevnik i nadala se da će Ana doći po njega. U martu 1945, logor je pogodila epidemija tifusa, koja je ubila 17.000 zatvorenika. Margo je usled velike slabosti ispala iz svog kreveta koji je bio na sprat, i umrla od udarca. Za uzrok Margine slabosti smatra se tifus, koji je dobila još pre epidemije u martu, a nekoliko dana kasnije i Ana.

Od porodice je preživeo samo Anin otac Oto koji je dobio njen dnevnik od Mip Gis. Porodični prijatelji uveravaju Ota Franka da dnevnik ima veliku vrednost i 25. juna 1947. dnevnik je objavljen u izdanju od 3.000 primeraka.

Grupa građana i Oto Frank, osnovali su 3. maja 1957. Zadužbinu Ane Frank, sa ciljem da spreče rušenje bivše zgrade Tajnog skrovišta u Prinsengrahtu. Uspeli su nameri, pa je Kuća Ane Frank je otvorena 3. maja 1960. Za njene potrebe, prerađeni su, ne samo delovi Tajnog skrovišta, već i kancelarije i skladište Opekte.

IZVOR: TW / Negative Nomad

Autor: Redportal.rs

#Holandija

#Nemačka

#ana frank

#holokaust