Sačuvao je Hilandar od Bugara, oženio se sa kim je hteo i vladao je veoma burno 🙂

Kralj Aleksandar Obrenović rođen je 14. avgusta 1876. u Beogradu, njegovi roditelji su bili knez Milan i kneginja Natalija (Keško).

Njegovi roditelji su se nakon rođenja stalno svađali zbog neverstava kralja Milana, ali i zbog političkih razmimoilaženja. Kralj Milan se oslanjao na Austrougarsku, a kraljica Natalija je zbog porekla bila izraziti rusofil.

Kralj Milan se brinuo o malom Aleksandrom, slao ga je na školovanje u Pariz na Licej, a po povratku u Srbiju o njemu su brinule guvernante. Sa mladim kraljevićem u Pariz su otišli i Jovan Ristić i Kosta Protić, koji su po abdikaciji kralja Milana 1889. bili namesnici maloletnom kralju.

Nakon izbora 1893. liberali i radikali su imali jednak broj poslanika, pa je zbog toga izazvana politička kriza. Upravo zbog toga kralj je sazvao večeru i 1. aprila obavestio ministre da preuzima sva kraljevska ovlašćenja.

Kralja Aleksandar je poznat kao veoma neodlučan vladar koji je za 12 godina vladavine promenio 10 vlada. Međutim, kralj je po poseti Hilandaru otplatio sve manastirske dugove kako ga Bugari ne bi preuzeli. Bratstvo manastira se kralju zahvalilo tako što mu je predalo Miroslavljevo jevanđelje i još nekoliko vrednih rukopisa.

Foto: Pixabay.com/mirkosajkov

Iako su Obrenovići imali podršku Austrougraske, Austrougari nisu baš bili srećni zbog posete Crnogorskog kneza Nikole čiji je dolazak bio veličanstven, a sam knez Nikola je bio veoma dirnut posetom. Kralj Aleksandar mu je nedugo zatim uzvratio posetu odlaskom na Cetinje.

Foto: Wikipedia.org

Nakon određenih nesuglasica mladi kralj odlazi kod kraljice Natalije u Bijaric na njeno imanje Sašino. Tamo upoznaje kraljičinu dvorsku damu Dragu Mašin, udovicu inženjera Svetozara Mašina. Draga je inače potomak Nikole Lunjevice, saborca kneza Miloša Obrenovića.

Pošto je kralj Milan bio protiv ženidbe sa Dragom, kralj se dosetio kako da eliminiše pa ga šalje u Karlsbad da pregovara oko njegove ženidbe sa princezom Aleksandrom Šamburg Lipe. Predsednika vlade dr Vladana Đorđevića u Marijensbad da potpiše neke ugovore sa Austrougarskom.

Već 8. jula 1900. kralj Aleksandar zaprosio ćerku Pantelije Lunjevice, Dragu Lunjevicu-Mašin. Kralj Aleksandar okuplja oficire u Sabornoj crkvi 10. jula 1900. na parastos stradalim žrtvama u ratovima za oslobođenje Srbije i rekao im da je kralja Milana smenio sa mesta komandanta vojske, i da ga ukoliko dođe na granicu zatvore.

IZVOR: YT / Борко Марјановић

Kralj Aleksandar je doneo i Oktroisani ustav 1901. i time je ojačao autokratsku vladavinu njegovog političkog režima. Zbog sve većeg nezadovoljstva narod je s vremenana vreme organizovao demonstracije. One najveće održane su 5. aprila 1903. gde je poginulo 6 ljudi.

Kako bi sprečili sve veću samovolju pučisti su organizovali pobunu i 11. juna 1903. su ubili kralja Aleksandra i kraljicu Dragu i na vlast doveli dinastiju Karađorđević.

Kralj Aleksandar i kraljica Draga počivaju u kripti hrama Svetog Marka u Beogradu.

IZVOR: YT / ekonomista87

Autor: Redportal.rs

#Obrenovići

#kralj Aleksandar

#kraljica draga