Ova žena pokazuje kako se to zapravo radi

Kada gledamo neki film, pogotovo ako je dobar, često imamo utisak da je rad na njemu prilično lak posao. Naravno, prave filmadžije se sa tim mišljenjem ne bi nikako složile, jer odlično znaju kako čitav taj proces izgleda (zato vam preporučujemo da im tako nešto nikada ne kažete, i da, govorimo iz ličnog iskustva 😄).

Jedna od stvari koje običan gledalac nije svestan je rad na zvuku u filmu. Naime, kada tokom trajanja filma čujete nečije filmove ili zvuk olovke koja prelazi preko papira, naprimer, velika je šansa da taj zvuk nije snimljen dok su to glumci radili u sceni, već je zapravo proizveden na drugom mestu i dodat naknadno u montaži.

Foto: Pixabay.com/geralt / 22486 images

Razlog za ovaj proces je jednostavan - ako bi neko želeo da snimi taj zvuk u istoj sceni, morao bi da primakne mikrofon stopalima glumca ili papiru kada piše, ali onda bi taj mikrofon ulazio u kadar pa od filma ne bi ništa ispalo kako treba. Na stranu to što bi takvo snimanje zvuka često sa sobom gomilu drugih zvukova, kao što je šuštanje vetra ili slučajni korak nekoga iz ekipe i sl.

Takav zvuk bi, međutim, često bio i nedovoljno upečatljiv za efekat koji reditelj želi da napravi, kao što je naprimer stvaranje napetosti u scenama kada recimo ubica traži žrtvu, pa se njegovi koraci moraju čuti jasnije nego što bi mikrofon uživo mogao da zabeleži i sl. Uz to, nabrojali smo samo zvukove za igrane filmove, a zamislite kako bi se to onda radilo kada su crtani filmovi u pitanju?! 😲

Upravo zbog svega toga postoje posebni studiji koji ove zvukove naknadno proizvode, a jedna od tehničara koji se bave ovim je i Sana Keli iz Kalifornije, koja je za svoj posao bila svojevremeno nagrađena i Emi nagradom, a čiju neverovatnu veštinu možete videti i na njenim snimcima koje objavljuje na Instagram profilu pod imenom @reel_foley_sound. Reel Foley Sound je inače i ime njene firme za proizvodnju zvuka.

Kako je njen posao sam po sebi izuzetno zanimljiv, za kratko vreme ju je zapratilo preko 100.000 ljudi, pa je i LADBible objavio čitav jedan video posvećen njenim naporima da nam na što bolji način dočara scene koje toliko volimo da gledamo, tako da ga možete videti ovde. 👇

Sad već pravljenje filmova ne zvuči toliko lako, zar ne? 😊 A ovo je samo jedan manji segment celog procesa.

IZVOR: FB / LADBible

Autor: redportal.rs

#film

#filmski efekti

#yvuk