Po prvi put u istoriji!

Naučnici iz T2T konzorcijuma tvrde da su napokon sekvencirali ceo ljudski genom, od početka do kraja, uključujući i sve segmente koje su nedostajali tokom prvog pokušaja 2011. godine, kao i onog 2013. Objavljen u naučnom časopisu BioRxiv, studija tvrdi da je otkrila nedostajućih 8% ljudske DNK. U slučaju da se ovo potvrdi, ovo će biti prvi slučaj kompletnog sekvenciranja ljudskog genoma ikada.

Nije bilo nimalo lako izvesti ovaj podvig. Ceo ljudski genom ima preko 3 milijarde pari (dupli heliks) - odnosno preko tri milijarde individualnih tačaka koji se trebaju identifikovati, verifikovati i kontekstualno ispovezati.

Sekvenciranje genoma je umalo uspešno završeno još 2001. godine. Iako nije urađen do kraja, tadašnje sekvenciranje genoma je osnova svih lekova i istraživanja baziranih na genetici ljudi koja postoji danas.

T2T konzorcijum je otkrio preko 200 miliona novih pari u okviru nedostajućeg dela (koji nije sekvenciran 2001. godine). U okviru toga otkriveno je čak 2.226 gena.

Puno sekvenciranje genoma je jedna od najvažnijih stvari koja se dogodila u poslednjih 50 godina. Na njoj leže velike nade čovečanstva, posebno u domenu medicine i lečenje naslednih bolesti.

Autor: redportal.rs

#DNK

#Kompletno sekvenciranje

#Ljudska genetika

#Sekvenciranje gena

#medicina