Lekovita svojstva poznata još od doba Hipokrata

Leto počinje sa mirisom zove, kao da te povetarac opojnog mirisa miluje i priziva sebi, piše Instagram profil @shumska_tajna.

🌿 Zova je poznata pod raznim imenima: bazga, bazgovina, zovika, a njeno latinsko ime je sambucus. Inače, originalna sambuka je gudački instrument napravljen od zovinog drveta.

🌿 Indijanci su verovali da drvo zove peva i nudi magičnu duhovnu muziku koja dolazi od samog drveta. Duvački instrumenti napravljeni od nje imaju moć da umire ili uspore sve koji slušaju te melodične tonove.

🌿 Verovatno ste čuli za priču U cara Trojana kozje uši, u kojoj je frula napravljena baš od zovinih grana. Kelti su verovali da frula od zove može prizvati magična stvorenja.

🌿 Ova biljka nežnog izgleda, koja je uobičajeni stanovnik šuma, živih ograda i puteva, pojavljuje se u mnogim mitovima i legendama. Neki su je smatrali demonskim drvetom, a drugi su verovali da u njenim krošnjama žive vile.

🌿 Zovu su u prošlosti veoma cenili i imala je ulogu čuvara jer se smatralo da može da apsorbuje u svom deblu zle duhove i tako zaštiti dom. Zato su je držali blizu kuća i smatralo se da bi njenom sečom ili paljenjem mogla da se privuče nesreća na dom jer bi se svi loši demoni tad oslobodili.

🌿 U germanskoj kulturi bila je nosilac velike moći. Nemačka poslovica kaže da čovek kad prolazi pored zove, treba da skine šešir.

🌿 Po keltskom alfabetu drveća, zova je snažno povezana sa vilinskim carstvom, i to na 2 načina: kao prolaz i kao drvo koje predstavlja kraljicu vila. Veruje se da ako bi neko sredinom leta zaspao ispod njene krošnje, mogao bi videti prolaz u vilinsko carstvo.

🌿 Njena lekovita svojstva bila su poznata još u doba Hipokrata, a danas se najčešće koriste njeni cvetovi i bobice u vidu čaja ili soka.

View this post on Instagram

A post shared by @shumska_tajna

IZVOR: IG / @shumska_tajna

Autor: IG / @shumska_tajna

#Zanimljivosti

#legende

#priče

#zova