U pustinji Nazka, koja obiluje starim crtežima, pronađena i dobro poznata krznena životinja

Crtež mačke dug 37 godina pronađen je u pustinji Nazka u Peruu, tokom proučavanja poznatih reljevnih crteža u ovom području. Ova vrsta crteža u Južnoj Americi, inače poznata kao geoglif, već decenijama predstavlja i misteriju za naučnike, jer se do današnjeg dana ne može pozdano reći šta je bila njihova funkcija, što je ostavilo prostora za razne teorije.

Foto: The Vintage News/IMAGE AND COMMUNICATION OFFICE

Pustinja Nazka se nalazi južno od peruanske prestonice Lime, a crteži koji su u njoj pronađeni su stvarani u dužem vremenskom periodu koji je trajao stotinama godina, Od kako je otkriveno da je područje puno ovakvih crteža, celo područje se nalazi pod zaštitom UNESCO. Prvi crtež je inače otkriven 1927. od strane lokalnog radoznalca Toribija Ksespa (Toribio Mejia Xesspe).

Kao najverovatniji autori ovog crteža se spominju Parakasi, narod koji je naseljavao ovaj prostor između 800 i 100 godine pre nove ere. Ovaj narod su na ovom prostoru zamenili Nazki, po kojoj područje i danas nosi ime. Iako su i oni nastavili sa praksom iscrtavanja velikih crteža na zemlji, razlika između njih i Parakasa je što su Parakasi često crtali mačke, a pored njih i ptice i ljude.

Dok su Naske iscrtavali reljefe za bogove, Parakasi su to radili za ljude - izjavio je glavni arheolog Džoni Isla u izjavi za novinsku agenciju Efe.

Kada su u pitanju ovi crteži naučnici se i dalje spore oko njihove funkcije. Većina, poput profesora Isle, smatraju da su bili namenjeni bogovima budući da se mogu videti samo sa velikih visina. Druga škola mišljenja smatra da se verovatno radilo o astronomskim markerima koje su ovi stari narodi koristili.

Ipak, sama priroda ovih crteža je rasplamsala maštu mnogih istraživača koji su u ovim crtežima videli i moguće znake za letelice koje su postojale u davnoj prošlosti, ali takve vrste spekulacija su ostale van zvaničnih naučnih krugova.

Ono što je sigurno jeste da Parakasi, po dosadašnjim saznanjima, nisu imali crteže koji su mogli da se vide sa velike visine, već ih je njihove crteže bilo moguće uočiti golim okom sa nešto veće daljine, kao što je slučaj i sa ovom mačkom.

Peruanski eksperti su izrazili veliko zadovoljstvo ovim otkrićem jer je priroda ove pustinje takva da će svi ovi crteži iščeznuti tokom godina, što je potvrdio i ministar kulture ove zemlje.

Ono što je sigurno jeste činjenica da će crteži u Nazki još dugo potpaljivati maštu raznih istraživača i naučnika, bar dok se sa sigurnošću ne bude utvrdilo za šta su oni služili. Ko zna, možda jednog dana ipak dođu vanzemaljci i potvrde da su oni nekako zaslužni za njih?

IZVOR: YT / @euronews (in English)

Autor: redportal.rs

#nacrtana mačka

#stara 2.000 godina