Njegov krst se čuva u porodici Andrović

Sveti i slavni car Jovan Vladimir rođen je u Duklji 990. Jovan Vladimir je bio sin Petrislava koji je imao još 2 brata Dragimira i Miroslava. Pošto je vlast bila podeljena između braće, otac Jovana Vladimira je dobio na upravu Zetu, stric Dragimir Trebinje i Hlevnu, a Miroslav Podgorje koji nije imao dece pa je njegov deo prešao u vlast Petrislavu.

Hroničari tog doba su Jovana Vladmira opisivali kao veoma smirenog i staloženog mladića. Njegovu vladavinu obeležio je dugotrajni rat između cara Vasilija II i cara Samuila. Po redanju Vladimirov dvor se nalazio na brdu Kraljič kod sela Koštanjica blizu Skadarskog jezera, u predelu zvanom Krajina na jugoistoku Crne Gore.

Jovan Vladimir je održavao bliske veze sa Vizantijom ali mu to nije pomoglo jer je car Samuilo napao i teritorije Jovana Vladimira. Kada je Vladimir uvideo da ne može ništa povukao sa vojskom i narodom na utvrđeno brdo Oblik, jugozapadno od Skadrskog jezera. Prema Ljetopisu Vladimir je tamo učinio čudo jer je brdo bilo puno zmija otrovnica, ali kada se on pomolio Gospodu da spase njegov narod, njihov ugriz je postao bezopasan.

IZVOR: YT / Духовник Библиотека

Car Samuilo je ostavio jedan deo vojske da opseda Oblik, dok je sa ostalim četama napao obližnji Ulcinj koji je pripadao sistemu utvrđenja teme Dirakijum. Vladimir se nakon određenog vremena predao, što se u Ljetopisu pripisuje njegovoj želji da izbavi svoj narod od gladi i mača. Nakon što je vojska cara Samuila zarobila Vladimira, stavili su ga u tamnicu i okovali, međutim, car nije računao da će se careva kći Kosara zauzeti za Vladmira traživši od cara da se uda za njega.

Nakon ženidbe Vladimir dobija teritorije, ali i dalje je u senci svog tasta, cara Samuila. Nakon careve smrti dolazi do previranja u vlasti prvo je na vlast došao Gavrilo Radomir, pa onda car Vladislav koji je zvao Vladimira i poslao krst kojim mu je garantovao da ga neće pogubiti dolaskom u Prespan, ugostio ga, a zatim kad je Vladimir ušao u crkvu na vratima crkve su ga čekali vojnici koji su ga pogubili odrubivši mu glavu.

Vladimirov kult se pročuo u narodu tek kada su se na mestu gde je sahranjen počela dešavati čuda. Njegova udovica premešta njegovo telo u manastir Prečista Krajiinska (manstir Ostors). Kosara se više nije udavala i sahranjena je po vlastitoj želji u Prečistoj Krajinskoj kod muževljevih nogu. Mošti Svetog Jovana Vladimira se nalaze u Elbasanu u Albaniji.

U Baru se nalazi hram posvećen Svetom Jovanom Vladimiru, a on je ujedno proglašen i zaštitinikom grada Bara.

Foto: Instagram.com/hramsvetogjovanavladimirabar

Krst na kom se Vladislav krivo zakleo, a Jovan Vladimir bio pogubljen, se čuva tradicionalno u porodici Andrović iz Veljih Mikulića kod Bara. Članovi porodice Andrović navode da je krst od tisovog drveta okovan u srebro u Veneciji u vreme kad je narod barskog kraja sve više prelazio na islam.

IZVOR: YT / 4СЕ Синема

Autor: Redportal.rs

#Crna Gora

#bar

#sveti jovan vladimir