Čegrtanje zuba i psihoaktivne supstance 😃

U kamenom dobu, pre oko 8.000 godina, ljudima je ples bio jedan od glavnih i neodvojivih delova svakodnevne kulture. Često je bio, da se iskoristimo moderan izraz, veoma psihodeličan.

Prethodni pasus je zaključak koji je izvučen nakon analize zuba kanadskog jelena (Elk) otkrivenog na Južni Olenji Ostrov nekropoli u Republici Karelija u Rusiji. Sudeći po tragovima i kontekstu grobova, zubi su korišćeni kao instrumenti. Tj. kao čegrtaljke.

Kako objašnjava arheolog Rita Rainio sa Univerziteta Helsinki:

Ornamenti izrađeni od zuba kanadskog jelena, zašiveni na odeću ili okačeni da vise, stvaraju zvuk zveckanja kada se pokreću. Nošenje zuba vam omogućava da se lakše ubacite u svet zvukova, na kraju puštajući da vam zvuci i ritmovi preuzmu kontrolu nad pokretima. Kao da je plesač pod vođstvom nekog drugoga.

Rita Ranio je lično uradila jedan eksperiment u kome je sama plesala sa istovetnim ornamentima 6 sati bez prestanka, da bi otkrila intenzitet zvuka koji proizvode instrumenti.

MIKRO ANALIZE ZUBA

Analize zuba, koji na sebi imaju jake tragove korišćenja, ne dolaze od žvakanje već od sudaranja zuba tokom plesa. Pride, ovakvi zubi sa istovetnim oštećenjima su pronađeni na još nekoliko nekropola kamenog doba ovog perioda.

Osim što je poznato da je ples vodio u stanje transa, često je bio izvođen i uz konzumaciju psihodeličnih supstanci - koje su čitav doživljaj podizali na potpuno nov nivo.

Profesor arheologije na Univerzitetu Helsinki Kristina Manerma objašnjava:

Zubi kanadskog jelena su fascinantni. Oni samim svojim zvukom transportuju nas moderne ljude u svet star hiljadama godina i u emocionalne ritmove koji vode telo. Ako zatvorite oči i slušate zvukove zuba, zaista možete na tren da osetite zvuk star 8 milenijuma.

Otkriveno je 177 grobova žena, muškaraca i dece na nekropoli Južni Oleni Ostrov, u kojima je više od polovine ljudi imalo ornamente od zuba kanadskog jelena - neki sačinjeni i od preko 300 zuba.

Autor: redportal.rs

#Elk

#Kanadski jelen

#Psihodelični ples

#Rejv

#psihoaktivne supstance

#rusija

#zubi

#zvečarke

#čegrtaljke