Zmaj svoju porodičnu tragediju opisuje kroz delo Đulići uveoci

Pesnik i lekar Jovan Jovanović Zmaj rođen je 6. decembra / 24. novembra 1833. u Novom Sadu u uglednoj porodici Pavla, senatora, pa gradonačelnika Novog Sada, i majke Marije koja je bila ćerka Pavla Gavanskog iz Srbobrana.

Osnovnu školu je pohađao u Novom Sadu, a gimnaziju osim u Novom Sadu pohađao je i u Halašu i Požunu. Dok je bio u gimnaziji napisao je Prolećno jutro 1849. Nakon završene gimnazije po nagovoru oca upisao je studije prava u Pešti, a studirao još i u Pragu i Beču. U glavnom gradu Austrije upoznaje Branka Radičevića koji je uticao na dalji Zmajev književni rad, osim Branka, Zmaj upoznaje Svetozara Miletića i Đuru Jakšića.

Pošto pravo i nije baš zanimalo Zmaja, vraća se u Novi Sad gde je bio pomoćnik Svetozaru Miletiću, a pisao je poeziju sa mnogo uspeha u novosadskoj Danici gde je upoznao sa svoju buduću suprugu Eufrozinu-Rozinu koju je nazivao Ruža.

Po odlasku iz magistrata pokreće časopis Javor, a preuzima od Đorđa Rajkovića i satirični list Komarac. Nedugo zatim seli se u Peštu, gde je radio u Matici srpskoj kao nadzornik Tekelijanuma da bi mogao da završi medicinu u Pešti. U Pešti pokreće list Zmaj (Змај) ovaj naziv bio aludiranje na održavanje Majske skupštine 3. maja 1848.

Zmaj 1870. zavržava studije medicine i vraća se u Novi Sad, gde je započinje svoju lekarsku praksu. Seli se zatim u Pančevo gde je radio kao opštinski lekar i pokreće humoristički list ŽižaU ovom gradu mu umiru deca i žena, a Zmaj je svoju tragediju opisuje kroz delo Đulići uveoci. Zmaj se potom seli iz mesta u mesto, boravio je čak i u Zagrebu gde je pokrenuo list Neven kako bi radio na zbližavanju Srba i Hrvata.

Iz Zagreba se vraća u svoj dom u Kamenici, iako je bio star i bolestan nije ispuštao pero. Preminuo je 14. juna 1904. u Sremskoj Kamenici, gde je i sahranjen.

Veliki broj njegovih šaljivih i dečjih pesama, štampanih po raznim listovima i časopisima, izdato je u 2 izdanja celokupnih dela: Pevanija i Druga pevanija. Sem pisanja pesme za decu Zmaj se bavio i prevodilačkim radom, pa je tako Zmaj prevodio Getea, Ljermontova i Tenisona.

Kao zahvalnost Zmaju za celokupan književni rad ustanovljena je Zmajeva nagrada i Zmajeve dečije igre. Osim ovih nagrada mnoge školske ustanove nose naziv po njemu.

 Poznata je i njegova rodoljubiva oda Svetli Grobovi.

IZVOR: YT / Мраморје

Autor: Redportal.rs

#lekar

#pesnik

#zmaj

#đulići