Leži u najbogatijoj grobnici u starom Egiptu 💎

Lord Karnavron, finansijer ekspedicije, bio je već na ivici i mentalnih i finansijskih snaga 1921. godine kada ga je u poslednjem trenutku ubedio arheolog Hauard Karter da ne odustaju. Tražio mu je samo još jednu godinu, jednu sezonu u pustinji Egipta...

I dobio ju je.

U potpunoj tišini britanski i egipatski posmatrači stajali su pred zapečaćenim vratima, na istom mestu gde je pre samo 3 nedelje britanski arheolog Hauard Karter slučajno naleteo na šutom ispunjen koridor u Dolini kraljeva.

Očistivši sebi prolaz, arheolozi su nabasali na velika vrata zapečaćena gipsom. Na njemu su se i dalje nalazili u celosti pečati i oznake kraljevske nekropole. Pošto je koridor kompletno osposobljen, na vratima su se ukazali i kraljevski znaci sa glavnim i najvažnijim od svih - faraonskim pečatom. Grobnica je bila potpuno očuvana, netaknuta.

Foto: Wikipedia.org/Public domain

SLIKA: Fotografija kraljevskog pečata sa natpisom "Tutankamon, vladar gornjeg Egipta"

Sledećeg dana je otvorena. Karter je izbušio malu rupu u gornjem uglu dovratka i kroz nju spustio sveću unutar prostorije. Na pitanje vidi li išta, Haurad Karter je odgovorio:

Da... divne stvari. Predivne!

TUTANKAMON: FARAON DETE

Tutankamon je vladao samo 9 godina, što je najverovatnije i jedan od glavnih razloga što mu je i gorbnica ostala očuvana kroz tolike vekove. Rođen oko 1342. godine p. n. e., poreklo je vodio od Amenhotepa III i Amenhotepa IV, poznatog pod imenom Akenaten. Potonji predak Tutankamona radikalno je izmenio lice religije i umetnosti Egipta. Odrekao se i zabranio sve bogove i priznao samo jednog Atena, boga sunca. Ovo je bio potez koji nije mogao proći bez kontrareakcije u zemlji poput Egipta, gde je religija bila utkana u svaki aspekt života.

Posle njegove smrti mladi Tutankamon je postao faraon Egipta. Bio je svedok sistematskog uništenja nasleđa svog oca, brisanja iz arhiva i uništenja svakog sećanja na njega. Očeve skulpture i statue su bile uništavane, neretko je bio primoran da i sam učestvuje, a hramovi su vraćeni nazad starim bogovima.

Tutamkamon je umro sa 16 godina pod nerazjašnjenim okolnostima i nabrzaka sahranjen, ali sa svom pompom i darovima sa kojima se ispraća jedan egipatski faraon.

Zbog njegove veze sa jeretičkim faraonom Akenatenom i istorija vladavine Tutankamona je izbrisana iz svih arhiva i zapisa. Ali time što su pokušali da ga izbrišu iz postojanja, zapravo su ga sačuvali za nas.

Da ironija bude je još veća, danas je on najpoznatiji egipatski faraon na kugli zemaljskoj!

Tutankamonova grobnica je i dalje najbogatija otkrivena grobnica u starom Egiptu. Arheolozima je bilo potrebno 10 godina da je do detalja istraže.

I dan-danas stari Egipat još nije rekao sve svoje tajne 💖.

Foto: Wikipedia.org/https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

SLIKA: Mumificirana lobanja faraona Tutankamona

Autor: HARRY BURTON / Redportal.rs

#20. vek

#Hauard Karter

#Lord Karnavron

#Okriće

#Piramide

#Stari Egipat

#grobnica

#najveće otkriće

#tutankamon