7 puta bio najbolji strelac Jugoslavije, 3 puta bio u najboljem timu Evrope 😍

Proslavljeni jugoslovenski košarkaš Radivoj Korać rođen je 5. novembra 1938. u Somboru. Njegovi roditelji Zagorka i Bogdan se nedugo po Radivojevom rođenju sele u Beograd. Nakon Drugog svetskog rata Radivojev otac je bio 2 godine na Golom otoku.

Košarku je počeo da igra u BSK (OKK Beograd) sa 16 godina, a trener mu je bio čuveni Bora Stanković. Najduži igrački staž Radivoja Koraća ostvario je kao igrač OKK Beograda za koji je igrao čak 13 sezona. Sa OKK Beogradom osvojio je 4 prvenstva Jugoslavije.

Nakon odlaska iz OKK Beograda Korać karijeru nastavlja u francuskom Liježu gde je proveo 1 sezonu, a zatim odlazi u Italiju u Padovu.

U svetskim analima ostalo je zabeleženo da je Radivoje Korać na jednoj utakmici protiv Alvika dao 99 poena. Njegovu superiornost je dokazivao tako što je bio čak 7 puta proglašavan za najboljeg strelca Jugoslavije, a 3 puta je ulazio u najbolji tim Evrope.

Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je 4 Evropska prvenstva i osvojio 2 srebra i 1 bronzu, 2 srebra na Svetskim prvenstvima i na srebro na Olimpijskm igrama.

IZVOR: YT / Milan Tasic

Pored košarke Radivoje nije zanemarivao obrazovanje pa je upredno sa košarkom studirao na Elektrotehničkom fakultetu.

Bio je prvi čovek koji je u Beograd doneo ploče Bitlsa. Voleo je da posećuje pozorišta i kulturne manifestacije, pa je tako često razmenjivao mišljenja o književnosti sa Ivom Andrićem, a divio se Petru Lubardi, Milošu Crnjanskom.

Pošto je bio čest gost pozorišta iz Sarajeva nakon utakmice selekcija Jugoslavije i selekcija Bosne i Jercegovine krenuo je da odgleda u Ateljeu 212 predstavu Kosa.

Na 12 km od Sarajeva izgubio je kontrolu nad vozilom i poginuo na licu mesta kod sela Kamenice. Bio je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu. 

Na zahtev tadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, kovčeg sa posmrtnim ostacima bio je prekriven olimpijskom, a ne državnom zastavom. Tito je to obrazložio rečima: 

- On je bio veći od zemlje koju je predstavljao. Pripadao je celom svetu!

FIBA je 1971, na predlog tadašnjeg generalnog sekretara Vilijama Džounsa, u Koraćevu čast pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća, a košarkaške utakmice nisu odigravane 2. juna po odluci Košarkaškog saveza Jugoslavije. Pehar koji se dodeljivao pobedniku ovog takmičenja nazvan je Žućkova levica. Ovo evropsko takmičenje je ugašeno 2002. a Košarkaški savez Srbije i Crne Gore je promenio ime svog nacionalnog kupa u Kup Radivoja Koraća.

U Beogradu, ugao Knez Mihailove i Obilićevog venca je Ćošak Radivoja Koraća – nekada mesto sastanka Koraća sa svim poznanicima i prijateljima.

IZVOR: YT / B92

Autor: Redportal.rs

#KOŠARKA

#jugoslavija

#radivoje korać