Piscu Danteu Aligijeriju nisu promakli potezi srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina

Gotovo da ne postoji čovek koji nije čuo za srednjovekovnog pisca Dantea Aligijerija i njegovo najveće delo Božanstvena komedija (prvenstveno se zvala prosto Komedija ali joj je Bokačo dodao Božanska u naslov) u kojoj glavni junak prolazi kroz Pakao, Čistilište i na kraju Raj.

Kuriozitet predstavlja činjenica da u 6. krugu Raja (pogrešno se smatra da je u pitanju Pakao) glavni junak između ostalog, čuje i spominjanje kralja Raške.

Foto: Wikipedia.org/javno vlasništvo

SLIKA: Dante Algijeri (freska, galerija Ufici)

...i onaj iz Norveške i Portugala tu će se zret, i taj kom Raška služi što u zlo viđe žig mletskog metala...

Dakle, iako je kralj Milutin spomenut u Raju, jasno je da mu, po Danteu, nebeske sile zameraju ne baš falsifikovanju, već što je kovao novac po uzoru na venecijanski, ali dosta slabijeg kvaliteta.

Kralj Milutin je u vreme kada je nastajala Božanska komedija i dalje kovao novac iz poznate kovnice Brskovo (kod Tare u okolini Mojkovca) čija je izrada započeta još u vreme kralja Dragutina.

Na samom početku, kvalitet ovih novčiča je bio identičan kao i onog što se koristio u Mletačkoj republici, međutim, posle nekog vremena kvalitet tog novca je počeo da opada, ali je u samoj Veneciji i dalje neko vreme prihvatan kao njihov jer je razlika bila minimalna.

Ovaj greh Mleci nisu mogli lako da oproste kralju Raške, tako da je na kraju i on spomenut u negativnom kontekstu u ovom remek-delu srednjovekovne književnosti.

Foto: narodni muzej/narodni muzej

Autor: Marko Radovanović

#dante aligerijeri

#kralj milutin

#kralj stefan uroš II milutin