Ako je sreća sa vama, možda vam se ukaže vilinsko carstvo!

Drevna legenda kaže: Ako pronađeš detelinu sa 4 lista, bićeš srećan celog života, jer ako imaš vere i tragaš sa ljubavlju, sa sigurnošću ćeš pronaći i svoju sreću, piše IG profil @shumska_tajna.

🍀 Za detelinu sa 4 lista se vekovima veruje da donosi sreću. Smatra se da to verovanje potiče još iz doba druida koji su joj pripisivali velika magijska svojstva i koristili je za svoje rituale. Povezivali su je sa simbolikom broja 4, koji je prisutan u svemu što nas okružuje: 4 godišnja doba, 4 elementa, 4 strane sveta...

🍀 Hrišćani veruju da je četvorolisnu detelinu Eva ponela sa sobom kad je napuštala raj.

🍀 U srednjem veku su smatrali da onaj ko poseduje detelinu sa 4 lista može da otvori svaku bravu. U našem narodu je sačuvana legenda da ako bi je neko pronašao baš na Ivanjdan, dobio bi moć da razume životinjski jezik.

🍀 Jedno još starije verovanje kaže da su vile i detelina veoma povezane i da ih možemo videti koristeći vrtnu čaroliju. Da bi vas vile blagosiljale svojim prisustvom, potrebno je prvo uložiti puno truda u potrazi za tom posebnom sa 4 listića. Kad je nađete, po tom verovanju, treba položiti preko nje 7 zrna pšenice. Ako je sreća sa vama, možda vam se ukaže vilinsko carstvo.

🍀 Ova pojava, da trolisna detelina dobije i 4 listić, jeste rezultat genetske mutacije i dosta je retka, javlja se na svakih 10.000 jedinki bele deteline. Ipak, pored ove sa 4 lista, dešava se da detelina ima i više listova. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, u Japanu je pronađena detelina sa čak 56 listića! Veoma cenjena je i varijanta sa samo 2 lista jer se veruje da pomaže u pronalasku zakopanog blaga.

🍀 Detelina donosi još veću sreću pčelama zbog svog neobičnog sistema da mu cvetić izbledi i napravi mesto drugom cvetu kad ga one opraše. Na taj način oprašivači ne gube vreme u potrazi za nektarom, koji u detelini sadrži čak 60% šećera i zato se još naziva i pčelinjim hlebom. Danas detelina sa 4 lista predstavlja globalni simbol sreće i  skoro da nema deteta koje nije pokušalo da je nađe.

View this post on Instagram

A post shared by @shumska_tajna

IZVOR: IG / @shumska_tajna

Autor: IG / @shumska_tajna

#Sreća

#detelina

#detelina s četiri lista

#legende

#radost

#četiri