Bio je ministar u 2 uređenja, monarhiji i republici 🙂

Naš poznati književnik, političar i publicista Jakov Jaša Prodanović rođen je 23. aprila 1867. u Čačku. Ovaj ugledni akademik je pohađao Prvu beogradski gimnaziju, bio učenik čuvenog profesora Koste Vujića, a u razred je išao sa čuvenim naučnicima i piscima Jovanom Cvijićem, Mihajlom Petrovićem Alasom, Pavlom Popovićem i Miloradom Mitrovićem.

Bio je ministar prosvete u Vladi Kraljevine Srbije, kao član Samostalne radikalne stranke. Kao ministar narodne privrede 1910. sproveo je Zakon o radnjama, kojim su stvorene radničke i druge komore, i uvedeno zaštitno radničko zakonodavstvo. Bio je osnivač Jugoslovenske demokratske stranke, a nedugo zatim pravi Republikansku stranku.

Bio je protivnik Šestojanuarske diktature i monarhije, a po završetku Drugog svetskog rata bio ministar zadužen za Srbiju.

Uređivao je nekoliko časopisa: Narodnu misao, Borbu, Odjek i Glasnik Profesorskog društva, priredio 2 antologije narodnih pesama i pripovedaka, celokupna dela Jovana Jovanovića Zmaja, Jovana Ilića, Svetislava Vulovića i Laze Lazarevića.

Napisao je mnogo dela, od kojih su najpoznatija: Ustavni razvitak i ustavne borbe u Srbiji, Vuk Karadžić i Miloš Obrenović, Istorija političkih stranaka i struja u Srbiji.

Od 1936. bio je dopisni član SANU, a od 1948. redovni član.

Premuinuo je 1. juna 1948, sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Na Kalemegdanu se nalazi spomenik sa njegovom bistom.

IZVOR: YT / Komitet Znanja Srbije

Autor: Redportal.rs

#borac

#književnik

#političar