Harmonija + ritam 😊😊😊

Kada čujete neku pesmu, instinktivno osetite potrebu da se krećete. Možda se i nesvesno već krenuli stopalima da tapkate u ritmu ili prstima da kuckate po stolu. Taj osećaj zadovoljstva je upravo ono što je interesovalo naučnika i Tomasa Metjuza doktoranda sa Univerziteta Concordia.

U članku objavljenom 2019. u časopisu PLOS ONE, njegovoj doktorskoj disertaciji, analizirao je šta to ljude tera da se kreću tj. plešu.

HARMONIJA

Potreba da se krećete uz muziku je dobro proučen fenomen, posebno od strane ko-autora ove studije Marije Vitek sa Univerziteta Birmingham. Njena istraživanja su se fokusirala na sinkopizam - snažan takt u ritmu i efekat koji izaziva kod slušalaca.

Prema njenoj studiji, slušaoci uživaju u umerenom nivou sinkopizma. Premalo je dosadno, previše je teško za pratiti.

Metjuova studija pristupa na isti način ovoj problematici, samo što je primenjuje na harmoniju, tj. efekat nekoliko nota koje se sviraju simultano - poput akorda na gitari.

Kako objašnjava Tomas Metjuz:

Harmonija je emotivni faktor u muzici. Može zaista da vas natera da osetite stvari. Stoga kombinovali smo umereni sinkopizam, sa umerenim harmonijama. Ako uspemo da nađemo savršenu tačku spoja ritma i harmonije, čitav efekat bi trebao biti još veći i snažniji na slušaoce.

Metju i njegove kolege su napravili onlajn upitnik i sakupili oko 200 ljudi, uglavnom iz Evrope i Severne Amerike. Nije bilo restrikcija na učešće i stoga je među njima bio širok dijapazon godišta i vrsta muzike.

KOMBINACIJA ZADOVOLJSTVA I ŽELJE ZA POKRETOM

Učesnicima je puštena kratka muzička sekvenca sa tri različita nivoa ritmičke i narmonične kompleksnosti. Sekvence, napisane od strane Metjuza i saradnika, koristio je elemente slične sfro-kubanskoj muzici. Učesnici su ocenjivali sekvence po tome koliko su imali potrebu za plesom i koliko zadovoljstva su iskusili tokom slušanja.

Rezulatati su pokazali da su sekvence sa umerenom sinkopacijom i umerenom harmonijom najbolje prolazili.

Kako kaže Metjuz:

Harmonija podiže nivo zadovoljstva kod slušalaca, što im stvara želju za kretanjem. Magija nastaje kada se spoje zadovoljstvo i želja za pokretom.

Autor: redportal.rs

#Harmonija

#Muzika

#kretanje

#ples

#ritam

#takt

#zadovoljstvo