Duže od kraljice Viktorije vladala je njena unuka kraljica Elizabeta II

Kraljica Viktorija iz Dinastije Hanover rođena je 24. maja 1819. u Kesington palati u Londonu. Bez oca je ostala samo nekoliko meseci po rođenju, kao malu majka je učila maternji nemački pa je tek sa 3 godine kada je pošla u školu naučila engleski.

Umesto njenog oca na tron dolazi njen stric Džordž IV, međutim on ubrzo umire, a nije imao potomke, pa na vlast dolazi Vilijam IV, trebala je Viktorija, ali pošto je Viktorija imala samo 11 godina pa je tron preuzeo je njen stric. Kraljica Viktorija na tron sela sa 18 godina, po smrti svog 2 strica kralja Vilijama IV.

Kraljica Viktorija je poznata po ljubavi prema svom suprugu Albertu kojeg upoznaje sa 16 godina. Ono što je veoma čudno i je to što su Viktorija i Albert rođaci, tačnije Albert joj je bio brat od ujaka. Albert dolazi iz dinastije Saks-Koburg i Gota.

Sa Albertom je imala 9 dece: Edvarda VII, Viktoriju od Saks Kobrug i Gota, Alisu od Velike Britanije, Leopolda, Beatris od Velike Britanije, Alfreda od Saks- Kobrug i Gota, Luizu od Velike Britanije, Artura Vojvodu od Konota i Straterna, Helenu od Velike Britanije.

IZVOR: YT / AngelDocs

Vladavina Kraljice Viktorije bila je veoma turbulentna po nju samu jer je na nju pokušano nekoliko atentata. Engleski istoričari smatraju da je period njene vladavine bilo vreme mira i blagostanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Industrija je cvetala, a počinje izgradnja prvih železnica. Jedan od najznačajnijih događaja tog doba je Velika izložba iz 1851. koja se održala u palati izgrađenoj posebno za taj događaj koja je nazvana Kristalna palata. To je bila međunarodna izložba najviših industrijskih i kulturnih dostignuća zemalja koje su u njoj učestvovale.

Na njenu veliku žalost 14. decembra 1861. umire princ Albert. Kraljica Viktorija se suočava sa teškom depresijom , a zbog prevelike tuge povukla se sa političke scene. U tom periodu su mnogi sumnjali u njenu sposobnost da vlada. Kada se napokon oporavila, pokazivala je snažnu volju za vladavinom i interesovanje za kolonije Britanskog Carstva, posebno za Indiju.

Njen lični život bio je obeležen mnogim tragedijama, uključujući i smrt njenog sina, Alfreda, i fatalnu bolest ćerke, nemačke carice, i smrt 2 unuka. Njena poslednja ceremonijalna pojava u javnosti bila je 1899. kada je položila kamen temeljac za novu zgradu Muzeja Južnog Kensingtona, koji je kasnije preimenovan u Muzej Viktorije i Alberta.

Viktorijin zlatni jubilej od 50 godina vlasti proslavljen je 20 juna. Priređen je banket na koji je bilo pozvano 50 evropskih kraljeva i kneževa. U to vreme, Viktorija je bila izuzetno popularni monarh.

Umrla je 22. januara 1901, nakon 63 godine, 7 meseci i 2 dana vladavine, duže nego što je ijedan britanski monarh vladao pre toga. Sahranjena je 2. februara. Počiva u Mauzoleju Frogmor, pored svog supruga.

Jedini monarh koji je vladao duže od kraljice Viktorije je njena unuka kraljica Elizabeta II od Velike Britanije koja vlada već 69 godina.

Evropski vladari koji su potekli od kraljice Viktorije i Alberta su: Elizabeta II od Ujedinjenog Kraljevstva, kraljica Velike Britanije, Harald V od Norveške, kralj Norveške, Karl XVI Gustaf od Švedske, kralj Švedske, Margareta II od Danske, kraljica Danske, Huan Karlos I od Španije, kralj Španije, Konstantin II od Grčke, kralj Helena, Mihaj od Rumunije, kralj Rumunije, Petar II Karađorđević, kralj Jugoslavije.

IZVOR: YT / THAT'S INTERESTING

Autor: Redportal.rs

#Elizabeta

#Engleska

#Kraljica Viktorija

#Velika Britanija

#albert