Šuma Aokigahara poznata pod nazivom šuma samoubistava

Aokigahara je šuma na severozapadnom boku japanske planine Fudži, koja se prostire na 30 kvadratnih kilometara očvrsle lave koja se tu izlila u posljednjoj velikoj erupcijom planine Fudži 864. Zapadni deo Aokigahare, gde postoji nekoliko pećina koji se zimi puni ledom, popularno je odredište za turiste i školske izlete. Delovi Aokigahare vrlo su gusti, a porozna lava upija zvuk, pomažući posetiteljima da dožive osećaj samoće.

Foto: Wikipedia.org

Šuma ima istorijsku reputaciju kao dom Jureija "duhova mrtvih" u japanskoj mitologiji. Poslednjih godina Aokigahara je postala poznata kao "šuma samoubica", jedno od najčešće korišćenih mesta samoubistava u svetu; znakovi na početku nekih staza potiču posetitelje samoubice da razmišljaju o svojim porodicama i kontaktiraju udruženje za prevenciju samoubistava.

Jedan od takvih natpisa glasi:

Tvoj život je prelep poklon od roditelja. Pomisli na roditelje, braću i sestre, na decu. Čuvaj se. Razgovaraj o svojim problemima.

Tokom 2003. godine u šumi je pronađeno 105 tela, što premašuje prethodni rekord od 78 iz 2002. godine. U 2010. godini policija je zabeležila više od 200 ljudi koji su pokušali samoubistvo u šumi, od kojih je 54 taj postupak dovršilo. Broj samoubistava se povećava tokom marta, na kraju fiskalne godine u Japanu. Od 2011. godine, najčešće sredstvo samoubistva u šumi bilo je vješanje ili predoziranje drogom.

Neki veruju da poreklo ovog zlokobnog "imidža" (mesto za samoubistva) seže u 19. vek, kada su siromašne porodice ostavljale svoje starije ili bolesne rođake u šumi da umiru. To je bila neka vrsta "eutanazije" koji se na japanskom zove ubasute. I literatura je takođe doprinela tome da ovo mesto postane poznato. Naročito dela kao što su Priručnik za samoubistvo, knjiga iz 1993. godine koju je napisao Vatari Tsurumi, a trenutno je zabranjena u zemlji.

Autor: redportal.rs

#Aokigahara

#Japan

#Samoubice

#šuma