Najčudnija sila univerzuma, koje ima najviše, a o kojoj najmanje znamo 🧐

Nova naučna hipoteza predlaže nešto potpuno radikalno - umesto supermasivne crne rupe u centru naše galaksije Mlečni put nalazi se koncentracija tamne materije. 🤨

Ovakva pretpostavka nije nimalo bez dokaza, ona bi mogla da objasni mnoge pojave koje registrujemo tokom posmatranja kretanja zvezda u blizini centra naše galaksije.

Centar, odnosno centralni objekat naše galaksije je poznat pod imenom Sagittarius A* ili kraće kao Sgr A*. Procenjuje se da je u ptinju supermasivna crna rupa koja je masivnija od našeg Sunca oko 4,15 miliona puta. Dokaz za ovakvu procenu dolazi iz analize kretanja zvezda u njenoj blizini, posebno one pod imenom S2 - zvezde koja je bila zamorče za testiranje, ni manje ni više, Ajnštajnove teorije relativiteta.

Kretanje zvezde S2, kao i promene u spektrumu boja kroz koje ona prolazi kako se približava Sgr A*, podržava ideju o masivnom i ekstremno kompaktnom objektu u njenoj blizini, odnosno centru naše galaksije - objektu poput crne rupe. Kako se zvezda kreće oko nje, orbita joj se menja, i svaki put je tačka u kojoj je najbliža crnoj rupi drugačija. Ajnštajnova teorija relativiteta nam je omogućila da predvidimo koliko će se orbita zapravo promeniti.

Neobičan tip objekata, poznat pod imenom G klasa, takođe je u orbiti oko galaktičkog centra. Ovi zvezdani objekti su kompaktni i liče na zvezde, ali kada se približe najbliže galaktičkom centru u svojoj orbiti izgledaju kao razvučeni međuzvezdani oblaci. Liče na gas ali se ponašaju kao zvezde. Postoje mnogi čudni aspekti kod zvezdanih objekata G klase, aspekti koji se možda mogu objasniti tipe što u se u centru galaksije ne nalazi crna rupa.

Nova hipoteza, koja je prihvaćena i biće publikovana u časopisu MNRAS Letters, ima ideju šta bi to zapravo moglo biti. Tim predlaže da je kompaktni objekat u galaktičkom centru zapravo gusta srž posebnog tipa tamne materije. Kako iznose, kretanje prethodno navedenog objekta S2 i čudnih aspekata G2 (objekata G klase), se mnogo lakše da objasniti ako se u centar galaksije stavi tamna materija. Da bi dalje testirali ovu hipotezu, u testove su uključili kretanje i drugih zvezda puput S2 - koja su u poptunosti uklapaju u ovaj model.

Tamna materija je hipotetička forma materije, koja bi trebala da je teža od "normalne" materije u srazmeri 5 na prema 1. Postojanje tamne materije objašnjava rotaciju i kretanje galaksija, ali eksperimentalni dokazi su skoro pa nepostojeći.

Samo ime tamna materija, je pomalo zbunjujuće. Nastalo je iz razloga jer se pretpostavlja da ona ne interaguje sa svetlošču (zato je i ne vidimo) i zato što tako malo znamo o njoj. Pravilnije bi bilo nevidljiva materija. Ona reaguje sa okolinom preko gravitacije i u određenim scenarijama mogu se stvoriti velike koncentracije nje - odnosno jezgra tamne materije. Prema istraživačima, upravo ovo jezgro bi se moglo nalaziti u centru naše galaksije.

Autor: redportalrs

#Kova teorija

#Nova hipoteza

#Tamna materija

#crna rupa

#mlečni put

#sunce

#sunčev sistem

#zemlja