To mu je bila prva i poslednja trka

Juna 1923. godine, 35-godišnji džokej takmičio se u trci konjima u njujorškom parku Belmont. Trener konja i dugogodišnji konjušar, Hejs, nikada ranije nije pobedio u trci i niko nije očekivao da će tog dana zauzeti prvo mesto dok je jahao autsajdera "Slatki poljubac", konja u vlasništvu gospođice A. M. Frjeling.

Tokom trke, Hejs je pretrpio srčani udar i umro na licu mesta. Međutim, nije pao s konja. U stvari, ostao je u sedlu do kraja trke i zapravo je prvi prešao cilj.

Uprkos činjenici da je umro u nekom trenutku dok je još bio na stazi, niko nije bio svestan da je nešto pošlo po zlu dok gospođica Frjaling i službenici nisu otišli da čestitaju Hejsu, samo da bi saznali da više nije živ.

Iako su nesrećni incident mogli uzrokovati brojni razlozi, pričale su se razne teorije u vezi razloga srčanog udara džokeja, jedna je zaključila da je samo uzbuđenje zbog trke moglo biti previše za Hejsa, a druga je sugerisala da je gubitak kilograma (pad sa 65 na 58 kilograma u vrlo kratkom vremenu kako bi se kvalifikova za trku) doprineo naprezanju njegovog srca.

Iako je bio pobednik, konj koji je Hejs jahao nikad se više nije trkao i "Slatki poljubac" je do kraja svog života dobio nadimak Slatki Poljubac Smrti.

IZVOR: YT / Ripley's Believe It or Not!

Autor: redportal.rs

#Trka

#konji