Najnovija istraživanja ukazuju na to

Poznati holandski slikar Vinsent van Gog (1853-1890) najverovatnije je imao 2 epizode delirijum tremensa kada je naglo pokušao da se odvikne od alkohola, pokazala su nova istraživanja iz Holandije.

Delirijum tremens ("ludilo pijanaca") prolazna je duševna poremećenost koja se sreće kod hroničnih alkoholičara, i to češće kod muškaraca. Prve smetnje se obično javljaju posle 6 do 10 godina prekomerne ili ravnomerne upotrebe alkoholnih pića. Pored alkohola, određenu ulogu igra i sklonost organizma da na alkohol reaguje duševnim poremećajem. Nekada je smrtnost od ovoga bila do 35%, dok je danas 3%.

IZVOR: YT / renneyney

Istraživači iz medicinskog univerziteta u Groningenu istražili su Van Gogovu psihu na osnovu stotine pisama koje je slao, najviše njegovom bratu Teu, prenosi BBC. Na osnovu toga otkrili su pozadinu njegovog mentalnog stanja. Istraživači su se ogradili da ne mogu da tvrde da je ovo 100% tačno jer "pacijent nije živ da bi im odgovorio na pitanja".

Van Gog je, osim što je bio veliki umetnik, poznat i po tome što je odsekao sebi levo uvo tokom rasprave. Nije imao šizofreniju, ali je bolovao od maskirane epilepsije, koja može da izazove anksioznost, zablude i halucinacije. U Van Gogovom slučaju epileptične epizode su možda uzrokovane stilom života koji je vodio: zloupotrebljavao je alkohol, slabo spavao, bio neuhranjen, mentalno se iscrpljivao, dodali su istraživači.

Istaknuto je i da je Van Gog bolovao od bar 2 mentalne bolesti: manično-depresivne psihoze i poremečaja ličnosti, ali mu tadašnji lekari to nisu dijagnostifikovali.

Umro je 29. jula 1890. godine, 2 dana nakon što je pokušao da se ubije.

View this post on Instagram

What do sunflowers represent to you? ‘For me, the painting Sunflowers is all about positive energy, strength and health. I’ve got a growing number of articles about the work. Sunflowers are also known for being clever: they know exactly where the sun is, and turn to face it. And aside from that, it’s also simply a gorgeous flower. Whenever I have a bunch of sunflowers, it always brightens the place up, and cheers me up too. I also think sunflower seeds are delicious! Lightly roasted, with a pinch of salt. I loved them as a teenager, and I still do!’. This is the story of Marjorie, from our facility desk. 🌻 Vincent van Gogh, Sunflowers (1889)#VanGoghMuseumStaffStories #VanGoghMuseum #Art #Amsterdam #DailyArt #Museumstories #VanGogh#VanGoghSunflowers

A post shared by Van Gogh Museum (@vangoghmuseum) on

IZVOR: IG / @vangoghmuseum

Autor: redportal.rs

#Istraživači iz medicinskog univerziteta u Groningenu

#Suncokreti

#Van Gog

#Vinsent van Gog

#delirijum tremens

#psiha Van Goga