Na mreži se pojavio retuširani snimak ser Hajrima Maksima čije je ime nehotice ušlo u srpsku izreku

Nema nikakve sumnje da su vam često kao detetu govorili da lupate kao Maksim po diviziji. I naravno, uopšte vam nije bilo jasno o čemu se radi i zašto bi neki Maksim lupao po diviziji, niti kako bi to jedan čovek to mogao da radi.

Jasno, većina nas je mislila da se radilo o nekoj ne baš stabilnoj osobi, međutim, istina je potpuno drugačija, jer verovali ili ne, ser Hajram Stivens Maksim je bio vrlo nadaren američko-britanski pronalazač koji je u drugoj polovini 19. veka, tačnije 1884. godine, izumeo svoju varijantu mitraljeza, koji je bio prvi takve vrste koji je ušao u serijsku proizvodnju. Suvišno je reći da je tadašnjim vojnicima i oficirima izgledao skoro kao oružje iz fantastičnih priča.

Foto: Wikipedia.org/javno vlasništvo

Očekivano, Maksimovi mitraljezi su dobili ime po njemu, pa je tako svaki bio označen njegovim imenom. Pošto je ovo oružje relativno brzo nabavila i srpska vojska (kao i mnoge druge, uostalom), i kako su naši vojnici brzo bili prinuđeni da ga koriste u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, nije čudno što je brzo došlo je i do smišljanja ove izreke. Jasno iz kog razloga, budući da takvo lupanje po neprijateljskim redovima niko ranije nije imao prilike da vidi jer je ovaj mitraljez ispaljivao po nekoliko stotina metaka u minuti. Istina, moguće je da su vojnici mislili i na njegov zvuk, budući da se radilo o prilično bučnom oružju.

Ono što je zanimljivo za nas danas jeste da je nedvano jedan specijalizovan kanal na Jutjubu objavio retuširan snimak upravo ovog pronalazača iz 1897. godine, na kome je on pokazivao dejstvo ovog oružja. Na ovaj snimak je dodat i zvuk kako bi doprineo na vernosti, tako da eto, konačno imamo priliku da vidimo kako je to Maksim stvarno lupao. 😁

IZVOR: YT / Nineteenth century videos. Back to life.

Autor: redportal.rs

#hajram maksim

#lupa ko maksim po diviziji

#maksim

#maksim po diviziji

#mitraljez