Mozak voli roze 😄

Istraživači iz Centra za nutraceutiku sa Univerziteta Westminster veruju da su pronašli način kako da daju ljudima bust tokom trčanja - i to samo menjajući boju tečnosti koju unose. Tj. otkrili su da roze pića varaju naš mozak da trči brže. 😄

Kako je objavljeno u studiji koja je izašla u časopisu Frontiers in Nutrition, tim je za testiranja koristio 10 zdravih trkača koji su trčali u tri različite forme. Prvi je bio samo blanko test trčanja, a nakon toga su trčali dva puta po 30 minuta. U prvom testu, pre no što su krenuli, prikazana im je mala prezentacija o benefitima ispiranja usta slatkim pićem.

Tokom svakog sledećeg trčanja, učesnici su morali da biraju da li će da isperu usta niskokaloričnom i veštački zaslađenom prozirnom tečnošću ili drugom koja je bila roze boje. Svaki trkač je mogao da izabere svoj tempo trčanja.

Većina trkača je pokazala poboljšanje nakon ispiranja usta sa roze tečnošću, mogli su da trče dalje i njihova brzina se povećala za čak 4.4%. Sobzirom da je bio mali broj učesnika, ne mogu se izvući finalni podaci. Ali svejedno, čini se da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da postoji nešto u roze piću, jer je očigledno da su neki imali velike beneficije dok drugi ne. Pride, većina učesnika je prijavila da su više uživali u trčanju nakon konzumacije roze pića.

Najvažnije i najčudnije od svega, ceo eksperiment je bio samo placebo. U roze tečnosti nije bilo nikakvih dodataka. Oba pića su bila u potpunosti ista, jedina razlika je bila ta što je u jednoj rastvoreno malo jestive boje. Cela studija je deo mnogo većeg istraživanja koja se bavi uticajem boja na fizičke performanse kod ljudi.

Kako objašnjava autor doktor Sandžoj Deb:

Uticaj boje na fizičke sposobnosti je generisao i pre veliku pažnju u nauci, od njenog uticaja na opremu sportiste, preko nivoa testosterona u krvi pa sve do povećanja mišićne mase. Slično tome i uloga boje u gastronomiji je takođe zainteresovala mnoge naučnike, koji su najviše istraživali vizuelni stimulans boja i percepcije koju stvara na čulo ukusa. Podaci iz naše studije kombinuju gastronomiju i profesionalnu ishranu sportista baziranu na generisanju najboljih performansi. Stoga možemo da konstatujema da je dodavanje roze boje u veštački zaslađenu tečnost ne samo povećalo percepciju slatkoće, već i osećaj zadovoljstva koji se preneo na motivaciju i želju za trčanjem dalje distance pod bržim tempom.

Ukratko, autori studije misle da su otkrili sistem placebo efekta - mozak misli da je roze jednako slađe, stoga misli da je uneo više šećera, više šecera označava više energije za telo, a više energije znači lakše i brže trčanje! 😃😃😃

Autor: redportal.rs

#Nauka

#Nutricionisti

#Placebo

#Sport

#boja

#eksperiment

#roze

#studija

#telo

#tečnost

#trčanje