COVID-19 i vaskularni sistem 👨‍⚕️

Čini se da nijedan deo tela nije siguran od SARS-CoV-2. Strahovito efektivan virus ima sposobnost da se infiltrira u pluća, srce, mozak, stomak i (sudeći po poslednjim informacijama) čak i u penis.

U maloj test studiji naučnici sa Univerziteta Miamy Miller School of Medicine su objasnili kako virus COVID-19 ostaje dosta dugo nakon što se bolest preleži u tkivu penisa. Pored toga, izneli su tvrdnje koje ukazuju da zbog toga može doći i do problema sa erekcijom.

Podaci su objavljeni u naučnom časopisu World Journal of Mens Health.

Istraživači su sakupili uzorke tkiva penisa od 4 pacijenta, koji su bili na spisku za operaciju i ugradnju proteze u penis usled teških slučajeva erektilne disfunkcije. Dva pacijenta nisu nikada imala dodira sa COVID-19, jedan je imao slabu infekciju pre, dok je jedna osoba direktno hospitalizovana upravo zbog toga.

Virus je otkriven u tkivu penisa obe zaražene osobe, a nije pronađen kod dva nezaražena pacijenta. Ovo je zaista neverovatno, jer ukazuje da su se dva muškarca zarazila COVID-19 najmanje 6 meseci ranije što ukazuje da se virus nalazio u tkivu njihovih penisa sve vreme.

Zaista zvuči čudno da koronavirus može da utiče na erekciju, ali sa druge strane i nije toliko čudno sobzirom da virus utiče i na krvne sudove u telu. Opšte je poznato da virus SARS-CoV-2 može da napadne krvne sudove i da izazove velike probleme u vaskularnom sistemu tela kao i u mnogim organima - uključujući i krvne sudove u penisu.

Sudeći prema ovoj studiji, istraživači su primetili da je kod inficiranih muškaraca prisutno oštećenje velikog manjih krvnih sudova u tkivu penisa. Na osnovu kumulativnih opservacija, autori studije su postavili hipotezu da COVID-19 i oštećenja na krvnim sudovima u penisu mogu da dodatno utiču na stvaranje problema erektilne disfunkcije kod određenih pacijenata. Takođe, ljudi sa blagim oblicima disfunkcije mogu da imaju još više problema usled prisustva virusa u tkivu penisa.

Ipak, kako i sami autori navode, ovo je bila samo test analiza za koju je potrebno još mnogo rada. Ali kako sumira sam autor studije profesor Ranđit Ramasami:

Naša istraživanja su pokazala da COVID-19 može da izazove velike endotelijalne disfunkcije i u drugim organima pored pluća i bubrega. Problem nastaje kod velikog broja ćelija, koje inficira virus, a samim tim i kod velikog broja organa uključujući i penis. Ovo ukazuje da muškarci koji obole od COVID-19 moraju biti svesni da postoji šansa da razviju probleme sa erekcijom kao posledicu oboljenja.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Erektilna difunkcija

#Korona virus

#covid 19

#korona

#korona izaziva erektilnu disfunkciju

#korona u penisu

#koronavirus

#penis