Simbol sreće, čistog srca, nežnosti i ljupkosti 💗

Maj je posebno doba godine kad cvetaju nežni beli zvončići opojnog mirisa u našem narodu poznati pod imenom đurđevak. Latinsko ime ovog cveta (Convallaria majalis) znači majska dolina. Kod nas je povezan sa velikim praznikom Đurđevdanom, prolećnom proslavom kojom se odvaja novi, letnji period godine od zimskog, piše @shumska_magija.

Običaj je da se tad pletu venčići od đurđevdanskog cveća u koje, pored đurđevka, spada i mlečika, zdravac i krstasti broć. Venčić se potom kači na vrata da donese zdravlje i sreću u domu.

LEGENDE 🤩

Postoje mnoge legende u vezi sa ovim cvetom.

🌿 Jedna od njih je da je đurđevak nastao od Evinih suza kada je morala da napusti rajski vrt, a druga da su to Bogorodičine suze kada je oplakivala Hrista.

🌿 Engleska legenda kaže da ovaj cvet raste na mestu gde se borio hrabri vitez Leonard sa strašnim zmajem.

🌿 Kelti su verovali da je đurđevak nekad bio blago vilinskog kralja kome su lovci pokušali da uzmu bisere, ali kada su ih dodirnuli, oni su se pretvorili u bele zvončiće.

🌿 U Irskoj, gde je svaki cvet povezan sa pričom o vilama, ovu biljku zovu vilinskim merdevinama. Nastale su kad je 5 sestrica vila otišlo da napuni rosu u malim belim šoljama za doručak kraljici. Pošto su imale dosta vremena do izlaska sunca, okačile su svoje šoljice na vlat trave i otišle da se igraju. Toliko su se zaigrale da nisu primetile da je sunce već počelo da izlazi. Uplašene, potrčale su da skinu šoljice, ali su one ostale čvrsto pripijene za vlat trave. To je sve videla njihova vilinska kuma i da bi ih zaštitila od gneva kraljice, vezala je 2 velika zelena lista oko travke sa šoljicama ne bi li ih tako sakrila od kraljičinog pogleda. Male vile su oduševljeno posmatrale nastalu biljčicu jer su sad po njoj mogle da se lagano penju i spuštaju kao po merdevinama. Za đurđevak se veruje da ima magična svojstava i često se povezuje sa vrtnim vilama.

Kao simbol sreće, čistog srca, nežnosti i ljupkosti, ovaj cvet od davnina krasi kraljevske bidermajere.

View this post on Instagram

A post shared by @shumska_tajna

IZVOR: IG / @shumska_tajna

Autor: IG / @shumska_tajna / redportal.rs

#Zanimljivosti

#biljka

#legende

#đurđevak