Likovi kojima smo se divili i kojih smo se plašili

Svako od nas je imao neko svoje detinjstvo i odrastao je u određenom kulturnom okruženju. Razume se, svako je odrastao i u određenom vremenu koje su obeležavali razni filmovi i serije koji su oblikovali naš pogled na svet.

Razumljivo, s njima smo upoznavali razne likove od kojih su neki bili prilično strašni, što je sigurno uticalo na naše poimanje sveta. Ovde smo izabrali listu nekih od njih od kojih se i mnogi odrasli ljudi danas osećaju neprijatno kad ih se sete.

5. Sudija Dum (Ko je smestio Zeki Rodžeru)

Iako tek na kraju filma saznajemo da je ovaj lik zapravo nacrtan (toon), ali izgubljenog razuma do te mere da je u stanju da ubija druge nacrtane likove, finalna scena u kojoj pokazuje koliko je zapravo poremećen je svakom klincu sledila krv u žilama, do te mere da nas i danas prođu žmarci kad je se setimo. 😬

IZVOR: YT / Ice Cream

4. Zla kraljica (Snežana i sedam patuljaka)

Iako nam je u ovom crtanom filmu od samog početka bilo jasno ko je negativac, sama pojava Zle kraljice i hladnokrvnost koju poseduje, kao i moći koje ima (po svemu sudeći jer je u sprezi sa nekim mračnim silama), a koje i koristi sve vreme dok pokušava da ubije Snežanu, i dan-danas zna da nas natera da progutamo po koju knedlu dok je gledamo. 😱

Stoga ni njena smrt nije ništa manje zastrašujuća, tako da u toj sceni ne znamo šta nas je više uplašilo - ona ili njen kraj.

IZVOR: YT / Rebecca3.

3. Kralj goblina (Lavirint)

U izvedbi multitalentovanog Dejvida Bouvija, ovaj negativac se umnogome razlikuje od ostalih na listi.

Predstavljen kao mračan karakter koji ispunjava najstrašnije dečije želje (do kojih dolazi u trenucima rezignacije i afekta), pa ne postoji dete koje se posle gledanja ovog filma nije godinama kasnije plašilo mogućnosti da će se on pojaviti ukoliko požele nešto loše.

IZVOR: YT / Child of the 80s

2. Opaka veštica sa Zapada (Čarobnjak iz Oza)

Slično Zloj kraljici iz Snežane, i ovaj ženski negativac nas je plašio svojim moćima, ali ujedno i izgledom. Međutim, budući da Opaka veštica ima i sopstvenu vojsku u čijem sastavu ima i leteće majmune (zar to nije bilo strašno samo po sebi? 😱) ona je predstavljala u suštini gotovo nepobedivog protivnika za skromnu družinu oko Doroti.

Zbogtoga smo i danas pomalo razočarani jer je tako jak negativac poražen potpuno slučajno i zapravo previše lako. Ko bi rekao da je smrtnosni sastojak za nju - obična voda? 🤨

IZVOR: YT / Movieclips

1. Skeletor (Gospodari svemira)

Iako smo ga se plašili i kao crtanog lika, kad je ovaj film izašao plašili smo ga se u mnogo većoj meri, između ostalog, jer je praktično ovaj negativac bio bitniji od pozitivaca koje je predvodio Hi-men (He-man).

Skeletor, moramo priznati, ima sve razloge da se od njega deca plaše. Poseduje zastrašujuć stav i samouverenost, više je mrtav nego živ, gola lobanja mu stoji umesto glave, kontroliše mračne sile, a uz sve to poseduje i svoju armiju dok mu pomaže opasna i prelepa Zla Lin. Ustvari, kada opet odgledamo film shvatamo da je samo sticaj srećnih okolnosti spasao Eterniju i Hi-menovu družinu od potpunog poraza, jer je slučajno došlo do borbe "1 na 1" sa glavnim protagonistom u kom ovaj negativac nije imao tako dobre šanse.

IZVOR: YT / Child of the 80s

0. Učitelj (Vukov ćošak)

Na kraju, treba da se prisetimo i najstrašnijeg negativca sa domaćeg terena, bar kad su u pitanju deca koja su rasla osamdesetih godina, što je bez konkurencije učitelj iz serije Vukov ćošak, kojeg je maestralno tumačio Čedomir Petrović (inače sin Miodraga Petrkovića Čkalje).

Trenutak kada se ovaj učitelj zgrane na pogrešne odgovor sirotog učenika Maksića i danas zna da nas uplaši do te mere da imamo utisak da mu iz očiju sevaju munje i da će celu učionicu progutati mrak. U suštini, cela ova dečija serija je snimana u prilično mračnom tonu, za vreme kad je snimana pogotovo, tako da je nemoguće ne sećati je se sa osećajem užasa od kog ne možemo pobeći.

IZVOR: YT / mentolija

Autor: redportal.rs

#negativci iz filmova