Parastosom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama NATO agresije na Univerzitetskom trgu u Nišu, danas je obeležena 22. godišnjica stradanja civila od kasetnih bombi

Parastosom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama NATO agresije na Univerzitetskom trgu u Nišu, danas je obeležena 22. godišnjica stradanja civila od kasetnih bombi, kada je poginulo 16, a ranjeno 18 osoba.

General Vladimir Lazarević rekao je da su se NATO zločinci na današnji dan 1999. obračunavali sa nepostojećom vojskom i nedužnim civilima, koristeći kasetnu municiju koja je, ističe, zabranjena.

Foto: Tanjug

Podsetimo, Niš je jedan od retkih gradova koji je učestalo bio bombardovan kasetnim bombama, koje su i tada i danas Ženevskom konvecijom bile zabranjene.

Foto: Printscreen YouTube

Tokom 7. maja 1999 NATO je navodno izvršio napad sa dva kontejnera kasetnih bombi (sa oko 100—150 bombi po kontejneru) na Niški aerodrom koji se nalazi na kraju grada, ali su bombe „promašile“ cilj i pale unutar šireg centra grada.

8. maja, generalni sekretar NATO-a, Havijer Solana, potvrdio je odgovornost NATO-a za napad, izjavom da je „NATO potvrdio da je oštećenje pijace i klinike prouzrokovalo NATO oružje koje je promašilo cilj“.

Kasetne bombe na Niš bačene su i 12. maja 1999. godine na naselje Duvanište, pri čemu je povređeno 11 osoba. Na Niš je tokom bombardovanja ukupno bačeno 36 tovara kasetnih bombi.

Autor: Redportal.rs

#NATO agresija

#Niš

#bombardovanje

#kasetne bombe

#Ženevska konvencija