Smatrao ga bliskim ravnogorskom pokretu

Josip Broz Tito važi za državnika sa ovih prostora koji je ostao najprepoznatljiviji u svetu, pa je danas postao brend. Njegove svetske turneje se i danas prepričavaju, a mnogi ljubitelji i dalje istražuju detalje iz njegovog života.

Međutim, nad jednim podatkom niko nije ostao ravnodušan. Josip Broz se trudio da obiđe svako mesto kako dolikuje, ali jedan grad nikada nije posetio!

Grad se nalazi u samom centru Srbije, i baš je bilo teško zaobići ga. U pitanju je grad Čačak, a razlog zašto nije bio omiljni kod Tita jeste taj što ni Tito nije bio omiljen u Čačku.

Čačak je u Drugom svetskom ratu bio jedno od sedišta ravnogorskog pokreta i takvo raspoloženje se ni posle rata nije promenilo. U svim demonstracijama protiv komunizma Čačani su bili u prvim redovima.

Međutim, analizom se može videti da nijedan vladar nije toliko voleo ovaj kraj. Kralj Aleksandar ga je posetio samo jednom, i to na dan sahrane Stepe Stepanovića.

Nije poznato da li je i tada bilo nekog animoziteta, ali je za komunističku vladavinu potpuno jasno. Zbog toga je i čitava putna infrastruktura vešto zaobilazila ovaj kraj, sve do početka 21. veka.

Autor: redportal.rs

#grad u srbiji

#josip broz tito

#nikad nije posetio

#poseta

#Čačak