Gravitacija, nekome majka nekome maćeha 🪐

To je stara misterija. Sudeći po statistici velika je šansa da u crnom prostranstvu univerzuma postoji život - stoga što nismo kontaktirali do sada nijednu vanzemaljsku civilizaciju?

Objašnjenja idu od malo verovatnih (poput onih da vanzemaljaca nema) do zatrašujućih (eksplozije gama zrakova u svemiru su previše česte i kao takve ne dozvoljavaju kompleksnim oblicima života da se dovoljno razviju da ostvare kontakt sa drugim civilizacijama).

Nova teorija se pojavila koja daje još jednu mogućnost. Ona na pitanje, zašto vanzemaljci na drugim planetama nisu istražili svemir, ili bar svoje galaksije daje svoj odgovor - zarobljeni su na svojim matičnim planetama, nesposobni da pobegnu njenoj atmosferi i gravitaciji.

Da bi smo mi, ljudi, uspeli da se odlepimo od naše planete, moramo da postignemo brzinu od oko 11 kilometara po sekundi, odnosno 40.270 kilometara na čas. To je naša stopa odvajanja i prevazilaženja moći zemljine gravitacije.

Iz ovog konteksta nova teorija izvlači svoj centralni postulat - u slučaju da su druge civilizacije se razvile na većim planetama sa mnogo jačim efektom gravitacije, civilizacije nastale na takvim planetama neće moći da je napuste uopšte. Jednostavno, količina energije potrebna da bi se brod odvojio od planete je isuviše velika da bi bila ostvariva.

Ova studija autora Majkla Hipka, istraživača sa Soneberg opervatorije, ukazuje da su rakete sve više i više neisplative kako gravitacija raste - posebno u kontekstu goriva. Ako pogledamo super planete, planete slične Zemlji samo sa 10 puta većom gravitacijom, studija jasno pokazuje da rakete uopšte ne bi bile sposobne da se probiju kroz atmosferu - jer bi im bila potrebna takva količina goriva, koja bi u svojoj masi bila jednaka Keopsovoj piramidi u Gizi.

Jedini način na koji bi se moglo odvojiti od gravitacije i probiti u svemir je nuklearni pogon.

Takođe zbog velike gravitacije, druge civilizacije ne bi mogle da poseduju ono što mi uzimamo zdravo za gotovo, stvari poput satelite, misije u orbitu zemlje, svemirske stanice ili stvari poput Habl svemirskog teleskopa. Telekomunikaciono bi bili obogaljeni, i to sve iz razloga jer bi letovi u svemiri zahtevali astronomske resurse.

Upravo zbog odsustva telekomunikacionih mreža, satelita i mnogih drugih sposobnosti koje mi posedujemo, postoji šansa da drugim vanzemaljcima jednostavno nije u tehnološkom dometu sposobnost da ostvare kontakt.

Vanzemaljci, zapravo, mogu biti zarobljeni na drugim planetama bez ikakve sposobnosti da se ikome "jave".

Autor: redportal.rs

#Gravitacija

#Kontakt

#Kontakt sa vanzemaljcima

#Nauka

#Univerzum

#Vanzemaljci

#svemir

#tehnologija

#teorija