Solarna planina bi bila trajna umetnička instalacija koja bi mogla da da proizvede 300 MVH obnovljive energije.

Posledice klimatskih promena osećamo svi. Stoga su dizajneri dali mašti na volju kada su upitanju instalacije obnovljivih izvora energije. Arhitekte pronalaze nove načine da sagledaju uticaj svog rada i da njihov dizajn bude što manje nametljiv.

Burning Man je poznata organizacija fokusirana na umetnost pa ne čudi što čak i ovde svest o životnoj sredini ulazi u kreativne diskusije. Mumbajska arhitektonska firma NUDES dizajnirala je solarnu planinu. Njihov dizajn je trajna instalacija na ranču od 3.800 h organizacije Burning Man koja bi proizvodila 300 MVH električne energije godišnje.

Dizajn sadrži niz solarnih panela koji se uvijaju iz centralne kičme. Arhitekte objašnjavaju da je ovaj oblik inspirisan prirodnim pejzažem Fly Rancha. Indijska kompanija NUDES je verovala da će se ova dinamična zakrivljena forma uklopiti kao još jedna karakteristika u raznolikom pejzažu močvara, gejzira i toplih i hladnih izvora.

Foto: mymodernmet.com/NUDES

Izgradnja je planirana sa elementima od recikliranog drveta i ekološki prihvatljivih materijala. Sastoji se od 4 jedinice, svaka sa po 182 solarna panela kapaciteta 300 vata. Solarna planina bi svake godine mogla da proizvede procenjenih 318,645 kVh.

Kako navodi u Mymodernmet.com ovaj projekat nije samo zanimljiv solarni park za stvaranje obnovljive energije već je ujedno i interaktivna instalacija i centar za zajedničke projekte koje bi pohađali učesnici ove organizacije.

Nuru Karim, osnivač i direktor NUDES kompanije objašnjava da je ceo dizajn podeljen u 3 dela koja objašnjavaju koncept ovog projekta, a to su: razvijajte energiju, komunicirajte i igrajte se.

Dok se solarni paneli izbacuju iz centralne kičme, oni stvaraju polupokriveni prolaz za posetioce koji poseduje zanimljive svetlosne uzorke izlivene trakama gornjih ploča. Uskoro ćemo možda znati zanimljive građevinske programe koji bi mogli biti uključeni u futurističku solarnu farmu.

Autor: redportal.rs

#organizacija

#solarni park

#umetnost