Nakon samog uzletanja pokvario se generator neizmenične struje pa je ostao bez radara. Iako je bio svestan šta mu se dešava upustio se u bitku protiv 16 NATO aviona.

Jedan od čuvara našeg neba od NATO agresora bio je i potpukovnik Milenko Pavlović, pilot Vojske Jugoslavije. Potpukovnik Pavlović rođen je u porodici Milorada i Radmile Pavlović 5. oktobra 1959. u selu Gornjem Crniljevu u blizini Osečine.

Osnovnu školu završio je u rodnoj Osečini, a srednju vojnu školu završio je u Mostaru. Hijerarhijski, pilot Pavlović je brzo napredovao. Tako ga je bombardovanje zateklo na mestu komandanta 204. lovačkog puka.

Avionom kojim je trebao da upravlja potpukovnik Pavlović je bio veoma neopremljen sa malim brojem preleta. Ovaj avion je neprestano uzletao tokom mesec ipo dana bombardovanja, a tokom uzletanja su se dešavali razni kvarovi. Tog 4. maja 1999. oko 12 č. primećena je veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva. Glavni cilj im je bio fabrika municije Krušik, kao i vojna skladišta u selu Pričević.

Komandu da poleti dobio je mlađi oficir, ali potpukovnik Pavlović je telefonskom vezom naredio da se pozvani pilot zadrži i umesto njega je on poleteo ka Valjevu sa svojim avionom MiG-29. Prišao je avionu i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!" Izvukao je iz kokpita mladog pilota i poleteo put rodnog kraja. Nedugo nakon ovog zahteva potpukovnik Pavlović našao se nad Valjevom, ali mu se nakon samog uzletanja pokvario generator neizmenične struje, tako da je ostao bez radara. Iako je potpukovnik Milenko Pavlović bio svestan šta mu se dešava sa avionom upustio se u bitku protiv 16 NATO aviona. 😱

Svojim pilotskim umećem uspeo je da ih zbuni i natera u bekstvo smelim nastupanjem, ali je ubrzo oko 12.45 č. bio pogođen sa 3 rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 fajting falkon koji su bili zapadno od Tuzle a on nije ni primetio. Poginuo je u vazduhu. Ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica.

Sahranjen je na Đurđevdan 6. maja 1999. na Novom bežanijskom groblju. Potpukovnik Pavlović je iza sebe ostavio suprugu i dva sina.

Glavna ulica u Batajnici, koja vodi od centra do aerodroma nosi ime pukovnika Milenka Pavlovića, a 26. juna 2019. i aerodrom u Batajnici nosi ime Vojni aerodrom Pukovnik – pilot Milenko Pavlović.

U rodnom selu Milenka Pavlovića napravljen je spomen-kompleks koji obuhvata: Spomen-česmu sa pločama pilotu Pavloviću i majoru Aleksandru Stefanoviću (poginulom 1991. kod Tovarnika). Na ovoj spomen-česmi nalazi se krilo sa aviona MiG-29 pilota Pavlovića. Tu je napravljen je lovački spomen-dom Milenko Pavlović.

Radio Televizija Srbije je snimila 2006. dokumentarni film o životu i pogibiji Milenka Pavlovića pod nazivom Let u smrt.

IZVOR: TW / RTS Merila vremena - Zvanični kanal

Autor: Redportal.rs

#NATO agresija

#UBISTVO

#bombardovanje

#borba

#jugoslavija

#pilot

#zločin