Za svet terorista, za Srbe heroj 🙂

Gavrilo Princip je čovek koga ceo svet gleda kao teroristu, međutim, zaboravlja se činjenica da je Austrougarska nekoliko godina pre atentatna aneksirala Bosnu i Hercegovinu i da je neposredno pre samog atentata uvedeno vanredno stanje.

Srbin, Gavrilo Princip potiče iz seljačke porodice Princip iz Obljaja blizu Grahova. Rođen je 13. jula 1894. Iako se otac protivio Gavrilovom školovanju ipak ga je upisao u školu pa se tako Gavrilo školovao 4 godine u Grahovu, a potom ga otac vodi u Sarajevo kod brata Jove. Gavrilo je imao dve mogućnosti, da upiše Kadetsku školu ili Trgovačku. Što se tiče finansijskog dela, porodici Princip bi bilo lakše da je upisao Kadetsku jer bi školovanje bilo besplatno, ali Gavrilov brat je odlučio da on ide u Trgovačku.

IZVOR: TW / luse81

Školovanje Gavrila Principa je bilo turbulentno selio se iz Sarajeva preko Tuzle do Beograda. Gavrilo tih godina zbog društva i članstva u organizaciji Srpsko-hrvatske napredne organizacije nije mnogo mario za školu. Kada je došao u Beograd da položi ovde 2 razreda gimanzije nije mu se dalo pa je zbog nemaštine Gavrilo radio kao nadničar.

Iako je bio sitan građom, radio je teške fizičke poslove od kojih je jedna bila i kaldrmisanje Karađorđeve ulice u Beogradu. Pošto su se u Srbiji tih godina dešavali balkanski ratovi Gavrilo se prijavio doborovoljno za Vojsku Kraljevine Srbije. Jednom prilikom bio je upućen kod vojvode Tankosića zajedno sa Trifkom Grabežom, ali ni jedan nije bio primljen. Po odbijanju posvećuju se školi gde Gavrilo za kratko vreme završava 2 razreda.

U Beogradu upoznaje Živojina Rafajlovića, jednog od osnivača Srpske četničke organizacije, koji ga šalje u četničkom centru za obuku u Vranju. Princip je uvežbavao pucanje, korištenje bombe i noža, a nakon što je obuka završena vratio se u Beograd.

Nadvojvoda Franc Ferdinand koji je viđen za naslednika Austrougarskog cara Franca Jozefa (u narodu poznatiji kao Franjo Josif), po ankesiji Bosne i Hercegovine hteo je da poseti i taj deo svog carstva, ali je srpski narod njegovu posetu video kao porovokaciju. Datum koji je Franc Ferdinand izabrao da dođe u Sarajevo je 28. jun, a taj dan za srpski narod ima posebnu simboliku.

Gavrilo Princip je 28. juna 1914. izvršio atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu, vojvotkinju Sofiju Hotek. Oni su se nalazili u kolima u kojim su se vozili prema Gradskoj vijećnici. Kako bi izbegao centar grada, general Poćorek odlučuje da menja rutu ali to nije rekao vozaču, pa je zbog toga vozač pogrešno skrenuo u sporednu ulicu u kojoj je Princip stajao ispred poslastičarnice. Dok je vozač pokušavao da se vrati nazad, motor je stao. Princip je izvukao svoj pištolj FN Model 1910 i iz neposredne blizine ispalio 2 hica u pravcu automobila. Prvi metak je pogodio Franca u vrat, dok je drugi pogodio Sofiju u stomak. Oboje su preminuli ubrzo nakon toga.

IZVOR: TW / Digimonteri

Pošto nije imao 20 godina nije mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu, a do 20 godine trebalo mu je još 27 dana, što je bio minimum starosne granice koju je zahtevao Habzburški zakon. Na suđenju je rekao da žali zbog ubistva vojvotkinje i da je hteo da ubije Poćoreka, ali da je ipak ponosan na ono što je učinio i rekao: "Ja sam jugoslovenski nacionalista, težim za ujedinjenjem svih Jugoslovena, pod bilo kakvim političkim oblikom i za njihovim oslobođenjem od Austrije”.

Gavrilo Princip je preminuo 28. aprila 1918, 3 godine i deset meseci nakon atentata. Umro je oslabljen od neuhranjenosti i bolesti, bio je težak svega 40 kg.

IZVOR: YT / Igor Spasov

Nekadašnji Finansijski park od 2015. menja ime u park Gavrila Principa u kom se nalazi i spomenik na uglu Nemanjine, Balkanske i Admirala Geprata.

Foto: Beta

Autor: redportal.rs

#Gavrilo Princip

#Sarajevo

#atentat

#austrougraska